Langs klaprozen naar kunstwerken

Nieuws
Max en Margje
Max en Margje (Foto: aangeleverd)

HEILOO/EGMOND AAN DEN HOEF-‘Mooi leven’ is de titel van een boek van schilder Margje Kuyper en haar man, schrijver Sjoerd Kuyper. Het zijn gedichten van Sjoerd en schilderijen van Margje. De derde druk was enige jaren geleden. Het werk in het boek en het werk in het ‘Zomerhuis’ van collega-kunstenaar Max Hofer toont de ontwikkeling van Margje Kuyper naar steeds meer abstracte, evengoed heel herkenbare weergaven van de ons hier omringende natuur, zee, duinen, polders. Daar, buiten, komen haar schilderijen tot stand. Samen met het werk van Max Hofer, een serie kleine abstracte werken, is dat de bonus voor wie de Brededijk af fietst. Uit Heiloo via het Maalwater en de Zomerdijk, uit Egmond aan den Hoef via de Kalkovensweg. Te zien op 4, 10 en 11 juni van 13.30 tot 17.00 uur. Veel mooier kan je route niet zijn op die middagen.

door Ed Bausch

Margje Kuyper en Max Hofer tonen hun werk

De Brededijk leidt alleen tot de voormalige boerderij. Een stukje over het erf en dan naar rechts, dan zie je het Zomerhuis. Max Hofer en zijn echtgenote stellen dat nu voor de tweede keer open voor een tentoonstelling. Max nodigt dan iemand uit om met hem te exposeren. Hij ontmoette Margje Kuyper bij Klein Zwitserland, de galerie met de kunstkamers in Schoorl. Het werk van Max en Margje combineert wonderwel in de lichte ruimte. Menselijke figuren zie je er niet op. Het is puur de beleving van de natuur, bij Margje in helder blauw, in grasgroen en zo veel andere heldere tinten. Bij Max het avontuur van vormen en lijnen in grondkleuren. We schreven al eerder over zijn spannende series kleine werken op papier. Hofer was zijn leven lang werkzaam als reclametekenaar en is zich daarna gaan richten op vrij werk.

Fietsen naar een droommoment

Knotwilgen aan de rand van een akker, langs een weg. Een lage gele zonbol in het westen. Een wolk en z’n schaduw op de grond. Miniatuurvissersbootjes een eind de zee op. Het meest in acryl, soms met olieverf. Soms een knipoog naar het werk van de Friese schilder Gerrit Benner. “Ja, die openheid, daar hou ik van.” Ze kwam uit West-Friesland, eerst neergestreken in Bakkum en nu al 25 jaar in Bergen. Je ziet de landschappen en luchten van de hele regio terug in haar werk. Op 10 en 11 juni valt de expositie samen met het Hoever Dorpsfeest en de Kunstmarkt op zaterdag. Dat weggetje tussen Hoef en Heiloo met de klaprozen, de koetjes, de bruggetjes. Drie gedroomde middagen van ‘Mooi Leven’.

Afbeelding
Afbeelding