Uitgeverij Conserve reikt voor zevende keer Eline van Haarenprijs uit

Nieuws
Eline van Haaren.
Eline van Haaren. (Foto: aangeleverd)

BERGEN AAN ZEE - In december reikt uitgeverij Conserve voor de zevende keer de Eline van Haarenprijs uit in Huize Glory in Bergen aan Zee.

Sinds 1988 heeft deze prestigieuze prijs om de vijf jaar de schijnwerpers gericht op getalenteerde vrouwen die kunstzinnig en actief waren in de maatschappij, met name op het gebied van kanker. De prijs is vernoemd naar Eline van Haaren, die zelf aan Non-Hodgkin leed en een sterke betrokkenheid toonde bij kunst en maatschappelijk werk. Eline haar dichtbundel “Leef de dag” verscheen in december 1983. Dit betekende het begin van een traditie die in 1988 van start ging met de eerste prijswinnares, Ria Bremer, gevolgd door Mischa de Vreede in 1993 en dichteres-kinderarts-mezzosopraan Nel Dahlberg in 1998. In 2003 werd de prijs niet uitgereikt. 

Jonge dichteres

In 2008 besloot organisatie de prijs uit te reiken aan een jonge dichteres onder de 35 jaar. Dit jaar werd Ester Naomi Perquin bekroond met deze eer, waarna ze later ook Dichteres des Vaderlands werd met haar werk “Servetten halfstok”. Kira Wuck ontving de prijs in 2013 voor haar indrukwekkende bundel “Finse meisjes”. De voor 2013 genomineerd Lieke Marsman werd heel bekend als dichteres en in 2018 was Mieke van Zonneveld de dichteres.

2018

De jury bestond in 2018 uit een deskundig drietal: de gerenommeerde schrijfster, dichteres en musicus Anna Enquist, de beroemde Neeltje Maria Min (bekend van haar bundel “Voor wie ik liefheb zal ik heten”) en de veelgeprezen Elly de Waard. De jury werd voorgezeten door Margriet Brandsma. De jury ontving maar liefst negentien inzendingen van gerenommeerde uitgeverijen. Traditiegetrouw worden de beeldjes voor de genomineerden en de winnares gemaakt door Aris de Bakker.

Hoewel een deel van de uitgeverij eind 2018 is overgegaan naar Singel Uitgeverijen in Amsterdam, zijn er nog steeds bijna tweehonderd boektitels beschikbaar en een aanzienlijk aantal e-boeken bij het Centraal Boekhuis.

Bundel insturen

Alle uitgevers worden uitgenodigd om bundels die tussen 2018 en 2023 zijn verschenen in vijfvoud voor 1 augustus per post te sturen naar Uitgeverij Conserve. Uiteraard laat de organisatie het weten wanneer de ingezonden bundel genomineerd is.

Uitgeverij Conserve
Tureluur 12
1873 JW GROET