Monsters en krokovaars in Kranenburgh

Nieuws
Alice Hoogstad, illustratie uit Mijn oma is een ooievaar
Alice Hoogstad, illustratie uit Mijn oma is een ooievaar (Foto: Lemniscaat, 2016)

BERGEN - Vanaf zondag 1 oktober presenteert Museum Kranenburgh in de tentoonstelling het universum van kinderboekenillustrator Alice Hoogstad dat wordt bevolkt door vrolijke monsters en fantastische wezens. 

Tentoonstelling Alice Hoogstad

In de villa van Museum Kranenburgh laat Hoogstad originele illustraties zien die ze maakte voor verschillende boeken: van een ooievaar en een krokodil die samen een krokovaar maken, tot een meisje dat met haar krijtjes de zwart-witte straten van een stad steeds verder inkleurt en daarbij hulp krijgt van een aantal vriendelijke kleurmonsters. Ook toont Hoogstad illustraties uit haar nieuwste boek De nachtlantaarns van meneer Makkelie (2022) waarin droomwerelden in de nacht tot leven komen. De in Bergen woonachtige Hoogstad werkte samen met tal van bekende kinderboekenschrijvers; haar oeuvre telt inmiddels meer dan 200 boeken.  Monsters en Krokovaars is te zien van 1 oktober 2023 t/m 10 maart 2024.

Aan de slag met de kunstenaar

Monsters en krokovaars is de vierde familietentoonstelling in een reeks participatieprojecten van Kranenburghs educatief atelier Studio C, waarbij jong en oud zelf aan de slag kunnen in een door de kunstenaar ingericht atelier. Eerst word je in de tentoonstelling meegenomen in de manier van kijken, denken en maken van Alice Hoogstad. Hierdoor geïnspireerd kun je in de aangrenzende Studio C-ruimte zelf illustraties maken of een workshop volgen. Op 28 januari en 21 februari 2024 verzorgt Alice Hoogstad zelf workshops monsters tekenen in Studio C, informatie volgt op www.kranenburgh.nl.

Alice Hoogstad

Alice Hoogstad (NL, 1957) studeerde grafiek en schilderen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en woont en werkt in Bergen (NH). Sinds 1987 illustreert zij kinderboeken van bekende schrijvers als Guus Kuijer, Sjoerd Kuyper en Tjibbe Veldkamp voor onder meer de uitgeverijen Lemniscaat, Leopold en Querido. Monsterboek, haar eerste eigen werk voor Lemniscaat, werd bekroond met de prestigieuze Gouden Penseel (2015). Voor De nachtlantaarns van meneer Makkelie (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren) maakte ze 14 illustraties, 13 gelauwerde kinderboekenschrijvers maakten er verhalen bij, waaronder Dolf Verroen, Bette Westera, Annet Schaap en Jan Paul Schutten.