Ingezonden door Dirk (niet) Blij

‘Ik wil van mijn kliko af!’

Nieuws
Dirk ergert zich oranje en geel
Dirk ergert zich oranje en geel (Foto: Pexels.com)

Dirk Blij is niet zo blij, zo laat hij weten in een ingezonden brief. Waarom precies, dat lees je hier..

Na maanden van weerzin gaven wij ons gewonnen, we besloten om die afvalcontainer met zijn oranje klep ook maar te gaan gebruiken. Anders stond hij echt alleen maar lelijk te zijn in onze tuin.

Met als inhoud een keurig dichtgeknoopte zak plasticafval, die ik gewoonlijk bij een centraal afvalstation inlever, zette ik de kliko ’s ochtends vroeg op de aangewezen plek voor het eerst op de stoep (keurig met de klep naar de straatkant). Na ongeveer een kwartier hoorde ik de mannen al komen. Misschien toch wel handig, dacht ik nog. Ik besloot het ding meteen weer naar binnen te halen, maar tot mijn verbazing zat er een rood kartonnen kaartje op met de mededeling dat de chip niet kon worden afgelezen en dat de kliko dus niet kon worden geleegd. Ik keek er in en zag dat buurtgenoten in dat kwartier dat hij buiten had gestaan, allerhande vies open plastic bovenop mijn keurig dichtgeknoopte zak hadden gegooid, dus ik rende achter de mannen van de ophaaldienst aan. Die waren zo vriendelijk om de bak alsnog te legen (kon ineens wel) en adviseerden mij om het nummer te bellen dat op het kaartje stond.

Piep

Spreek na de piep de naam van de gemeente in die u wilt bereiken, zei een stem. Piep! Bergen, zei ik. Wij hebben u niet goed verstaan, spreek nogmaals de naam de gemeente in die u wilt bereiken…piep! Ber-gen, articuleerde ik. Wij hebben u niet…etcetera…piep. BERGEN!!! Brulde ik. Welkom in de gemeente Castricum, zei de stem, wilt u de afdeling financiën, toets 1, wilt u… Ik haakte af, belde opnieuw en kreeg zowaar de gemeente Bergen aan de lijn en koos de optie iemand te spreken. Nadat er een half uur lang permanent twee wachtenden voor mij waren, gaf ik ook deze poging op.

Rode kaart

Mijn vrouw nam het over. Zij was boos over het feit dat het kartonnetje op de kliko ‘rode kaart’ werd genoemd, alsof wij verdorie een overtreding hadden gemaakt. Zij kreeg wèl iemand aan de lijn. Ze sprak haar verontwaardiging uit over de gang van zaken, het botte niet legen, zo werkt dat mevrouw als de chip kapot is, de slechte bereikbaarheid, wij doen wat we kunnen mevrouw, het verontreinigende plastic door anderen, dat is asociaal mevrouw, de rode kaart, ja zo noemen wij dat mevrouw en tenslotte dat wij van die kliko af willen. Dat kan niet mevrouw, u kunt wel een nieuwe chip krijgen.

Chip

Wij krijgen een nieuwe chip. Ik wil geen nieuwe chip, ik wil dat ze de oude chip komen weghalen compleet met de kliko die om die chip heen zit, maar dat kan dus blijkbaar niet. Wij kunnen ons plastic vlakbij ons huis kwijt in een daarvoor bestemde ondergrondse container, die daar ook nog eens niet zal worden weggehaald, maar wij krijgen een nieuwe chip. De gemeente verplicht ons onze tuin te ontsieren met een container die wij nooit meer zullen gebruiken.

Ik wil van mijn kliko af…help!

Dirk Blij