Tijdelijke huisvesting BSG: ‘Een verhuizing brengt ook veel goeds met zich mee’

Nieuws
Rector Reinoud Buijs, links en hoofdconciërge Harry van der Linden in de koepel, een ruimte voor rust, met op de achtergrond een van de vele schilderingen
Rector Reinoud Buijs, links en hoofdconciërge Harry van der Linden in de koepel, een ruimte voor rust, met op de achtergrond een van de vele schilderingen (Foto: Ed Bausch)

BERGEN - Aan het eind van de Rondelaan in Bergen is het nu stil, afgezien van de sloopwerkzaamheden. Geen 770 leerlingen, geen honderd docenten en overige medewerkers op weg naar hun school of door de Bergense laantjes terug naar huis. De Berger Scholengemeenschap ondergaat een flinke verbouwing en keert rond de jaarwisseling ‘24/’25 terug in het bos aan de Rondelaan. De school is gewend aan natuur. De tijdelijke huisvesting is ook in de natuur, maar dan nu in de weidsheid van de Oudtburghweg aan de noordkant van Bergen. “Daar kwam vorig jaar om deze tijd de mytylschool, voor kinderen met een handicap, leeg. Toen kwam alles in een versnelling. De gemeenteraad schaarde zich achter de nieuwbouw en de tijdelijke huisvesting. Deze zomer was de verhuizing”. Rector Reinoud Buijs en hoofdconciërge Harry van der Linden zijn enthousiast, nu ze na een paar weken zien dat het goed gaat.

door: Ed Bausch

Berger Scholengemeenschap gauw gewend aan tijdelijke huisvesting

“Het mooie is eigenlijk dat er van alles ter plekke ontstaat. Van te voren kun je in vliegende vaart natuurlijk niet voor alles precies bepalen hoe de dingen komen, waar alles moet staan. Het hoort ook wel bij onze school dat de docenten en leerlingen hun ruimte invullen. Maar het is fijn om te zien. Dat belooft vast ook veel goeds voor als we over ruim een jaar weer teruggaan naar de Rondelaan.” De rector toont zich tevreden en is trots op iedereen in de school en ook op de samenwerking met de buurt. “Het is natuurlijk niet niks om iedere dag over een smal landweggetje hier met z’n allen neer te strijken. Maar het contact was goed, we zijn zorgvuldig, weten dat we hier te gast zijn. Gelukkig was er veel ruimte om de school, dus van auto’s en fietsen heeft niemand last.”

Floreren in de natuur

Het vele werk van de verhuizing is Harry van der Linden, als conciërge, niet aan te zien. “We hadden gewoon een heel goed verhuisteam, we hebben alles goed gecommuniceerd. Natuurlijk kregen we wel even de zenuwen toen we die honderden bakken met onze spullen deze kant op zagen gaan. Maar het ging eigenlijk best makkelijk. En we hebben natuurlijk ook best opgeruimd, zoals het bij iedere verhuizing gaat.” Bij de rondleiding door het pand, alleen het oude schoolgebouw, zie je hoe dat in korte tijd echt BSG is geworden. Werkelijk overal zijn schilderingen en illustraties aangebracht door de leerlingen. “Dat was onderdeel van het Bergerbosfestival, waarmee we het voorbije schooljaar afsloten. En er is ook wel het nodige veranderd aan dit gebouw. Er waren veel kleine kamers, die mochten we doorbereken, zo ontstonden er gangen, zitjes, werktafels.” Alles lijkt al gewoon. Buiten staat het dagelijkse oerwoud aan fietsen, naast zitjes. En aan het grote plein staan ook de 22 gestapelde leslokalen. Een imposant geheel, met het kiss&ride parkeerterrein voor de auto’s, naast de Bergense ijsbaan. “We hebben veel gedaan aan de begeleiding van de leerlingen, in het verkeer op weg hierheen. Het gaat goed. De Landweg oversteken is natuurlijk wel iets, maar ook dat gaat goed.” De BSG, met leerlingen uit eigen gemeente, De Rijp, Alkmaar, Tuitjenhorn, Petten, zelfs Den Helder, kan hier doorgaan met floreren, in de natuur.

Een beeld van het schoolplein aan de Oudtburghweg