De unieke wereld van Eldorado

SCHOORL - Pas twee jaar woont hij, gekomen uit Amsterdam, in Schoorl. Maar hij is nu al een prominent en hardwerkend lid van Scoronlo, de cultuur-historische vereniging voor het gebied van Aagtdorp tot en met het strand van Camperduin. Frans Romkes mocht dinsdag de eerste Scoronlolezing geven van dit seizoen. Hij trok er een bijna volle Blinkerd mee. “Gewoon op pad gaan, luisteren, kijken, lijkt het motto te zijn van Frans. “Dan kan ik misschien ooit gaan lijken op een Schoorlaar, een Groeter of een Duiner.” In het bestuur vervult hij een voortrekkersrol om de boel vooruit te helpen. De vereniging heeft nu 325 leden, ieder jaar tien procent groei. En dat is terecht, want Scoronlo organiseert fijne avonden en geeft jaarlijks een fraai geïllustreerd boekje uit, in de vorm van een glossy magazine, met heel lezenswaardige artikelen over de geschiedenis van de buurtschappen en dorpen, over het unieke landschap van polder en duin, over de inwoners door de eeuwen heen. Dinsdag ging het over Eldorado, een volslagen unieke camping.
Door: Ed Bausch
Van boerenbedrijf tot camping
De stolpboerderij aan de Heereweg nummer 233 dateert uit 1857. In 1921 kwamen Pieter en Martha Stoop zoals de familie Stoop. Van buiten kwam Piet Stoop, om het boerenbedrijf aan de Heerenweg over te nemen. Met zijn vrouw leefde hij van 12 koeien, verbouw van rogge en tarwe. Ze moesten er hun uiteindelijke schare van 12 kinderen mee voeden. Bij toeval werd er een oude verroeste broodtrommel gevonden met allerlei documenten, trouwaktes, inschrijvingen kinderen, de boekhouding, brieven aan instanties. Mede aan de hand daarvan vertelde Frans dinsdag met fraaie beelden zijn verhaal.
Kinderen werden de duinen in gestuurd
Het was heel hard werken voor de familie Stoop. Misschien hadden ze een vooruitziende blik, misschien overkwam het hen gewoon: gasten uit de stad. Ze kwamen gewoon aankloppen: kunnen wij hier een kamer huren? Ja, dat kon, het geld was welkom natuurlijk. Het gaf ook gedoe, want de kinderen moesten dan naar de hooizolder. Nooit hadden Pieter en Martha het over toeristen, altijd waren het gasten en voor gasten ben je gastvrij. Zo simpel was het eigenlijk. In 1937 begon het met de gasten en dat ging maar door. Wellicht hielpen ze de familie door de diverse crisisperiodes heen, de dertiger jaren, de wereldoorlog. De familie hielp ook onderduikers. In 1953 waren er 33 tenthuisjes, die na het seizoen altijd moesten worden afgebroken. Politieagent Vegter moest de toeristenbelasting innen. Als hij in aantocht was werden veel kinderen van de huurders de duinen ingestuurd, dat scheelde in de kosten….
Mienskip
Vele gasten keerde regelmatig terug. “Kunnen we niet vaker komen, kunnen we niet blijven?” De eerste tenthuisjes kwamen te staan op de ‘krogt’, het grasveld. Zonder water, elektriciteit. Maar o, wat was er altijd een goede sfeer. Altijd was er muziek, feest, theater. Zoon Jan nam in 1958 de boerderij en de tenthuisjes over. Hij zong dinsdag, als 94 jarige, zomaar een liedje uit de tijd van toen. Zijn kleinzoon Marcel runt nu de camping. Het boerenbedrijf is er niet meer. Bert van Baar is er nog wel, de Groeter troubadour heeft er een studio, maakt er zijn instrumenten en biedt al twintig jaar legendarische optredens met muzikale vrienden, zomer op Eldorado. In de Blinkerd liet hij de toehoorders smullen van een paar van zijn prachtige liedjes over de streek. Het Friese woord ‘mienskip’ kun je één op één op Eldorado plakken. Een oase in deze tijd, een waar eldorado. In november verschijnt het verhaal van Frans Romkes in het jaarboek 2023 van Scoronlo. Dat is gratis voor leden en is verder ook te koop in de dorpen.
Kijk op scoronlo.nl.