Informatiebijeenkomst over komst vluchtelingen Schoorl

Nieuws
Afbeelding
(Foto: habrofotografie/hans brouwers)

SCHOORL - De Dorpskerk aan de Duinweg deed haar naam eer aan. ‘Het dorp’ was uitgelopen voor een informatiebijeenkomst over de komst, over enige maanden van 55 vluchtelingen naar het pand Klein Zwitserland, waar tot voor kort de gelijknamige galerie een tijdelijke rol vervulde in de historie van het pand. Het gaat om alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Zo ver is het gekomen met de wereld…Voor velen in de zaal was nieuw dat er ook jongens bij zitten. Voor sommigen maakte dat de gevoelswaarde meteen anders. De ontwikkeling met dertig meisjes, die eerst worden opgevangen in Egmond Binnen, totdat Klein Zwitserland is verbouwd. Zo’n avond kent inmiddels wel een herkenbaar verloop. Waarbij ieders mening wordt gerespecteerd. Het is een onderwerp dat enorm leeft in de gemeenschap, dus ook in Schoorl.

Door: Ed Bausch

Grote betrokkenheid op avond over de komst van minderjarige vluchtelingen

Nederland is niet een eiland in de wereld. Overal komen mensen bij elkaar om over de vluchtelingenproblematiek te praten. Over wat je er aan zou kunnen doen. Dat is voor de gemiddelde burger niet zo makkelijk. Over hoe je ermee om kunt gaan als de vluchtelingen ook in ons land komen. Nederland heeft zich simpelweg ook te houden aan internationale afspraken. “En wij als gemeente hebben ons te houden aan de afspraken in Nederland”, dat is het woord van burgemeester Lars Voskuil. En altijd voegt hij er aan toe: “En we zien dat er breed draagvlak is onder onze inwoners. Maar we weten ook dat sommigen er heel erg tegenop zien en denken dat er allemaal vreselijke dingen staan te gebeuren. De praktijk leert dat daar helemaal geen sprake van is.”

“Het gaat eigenlijk heel erg goed”

De burgervader is er voor iedereen, dus hij beseft de zorgen. Hij beseft het gewicht dat hij heeft op zo’n avond op een podium voor een zaal vol koppies met zorgen, met vragen, met ideeën voor hulp en begeleiding. Zo’n avond begint vaak, niet onbegrijpelijk, met met stemverheffing uitgesproken zorgen over verkrachtingen, rooftochten. Dat kan onaangenaam klinken, maar die zorgen zijn er. Aan de burgemeester, de politie, vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) en anderen om te vertellen dat er nog altijd geen grond voor zorgen op die manier. “Het gaat juist heel erg goed, in een samenwerking met de instanties en de inwoners.”

Veiligheid ook voor de vluchtelingen

De opvang in Klein Zwitserland is er in eerste instantie voor vijf jaar. “Maar het zouden er ook tien kunnen worden, als je kijkt naar de situatie in de wereld.” Op een gegeven moment op zo’n avond is er een omslag in de stemming en komen de andere geluiden, over “Hoe kunnen we helpen”, “Wat fijn, zoveel jongeren in ons vergrijzende dorp.” Het COA zegt veel beter dan voorheen te weten dat de jonge alleenstaande vluchtelingen inderdaad minderjarig zijn. De gemeente zal met regelmatig informeren over de verschillende aspecten, bijvoorbeeld over hoe de veiligheid wordt georganiseerd. “Ook veiligheid voor de kinderen in de opvang, want zij komen uit heel onveilige situaties.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding