Orange the world: ‘We hebben mannen nodig als medestanders’

Nieuws
Kirsten Benschop in haar voorstelling ‘Bronnen’
Kirsten Benschop in haar voorstelling ‘Bronnen’ (Foto: Ed Bausch)

BERGEN AAN ZEE - Heel erg oranje is de gloed niet. Daar lijkt een pittiger filter voor nodig op de lampen die gewoonlijk het Vredeskerkje van Bergen aan Zee trots aanlichten. Evengoed is daar aan de uiterste westrand van de gemeente iets van ‘Orange the world’ te zien. Overigens zonder dat er ergens een bordje bij staat, dat argeloze passanten op de avonden in deze donkere dagen zou kunnen wijzen op het waarom van dat ‘orange-light’. 

door Ed Bausch

Vredeskerkje in oranje gloed als seinpost Tegen Geweld Tegen Vrouwen

Want het is er wel. En met heel goede reden. Tot en met 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens is er de gloed. De gemeente Bergen vindt het belangrijk om mee te doen aan dit internationale fenomeen, dat aandacht vraagt Tegen Geweld tegen Vrouwen. De gemeente organiseerde zaterdag 25 december een kort moment om stil te staan en zo bij te dragen aan het besef dat dit geweld er, nog altijd, is, in welke vorm dan ook.

Cijfers

Burgemeester Lars Voskuil lichtte het nog maar eens toe, de schokkende cijfers over geweld tegen vrouwen. Het is er, in deze tijd, het is geen ver-van-ons-bed-show. Integendeel, Nederland is nog een koploper ook, in een lijstje waarin je niet hoog wilt staan. “En ja, het geweld is er ook in onze gemeente. Wij zijn daarin helaas niet een uitzondering”, sprak de burgervader met een ernstig gezicht. “Lichamelijk geweld, straatintimidatie, ondermijning en bedreiging op internet, psychisch geweld, je onveilig voelen ergens in een treincoupé of zelfs het vreemde gegeven dat een vrouw voor hetzelfde werk minder betaald krijgt dan een man. “Allemaal in deze tijd, allemaal ook in ons land, ook in onze gemeente.” En Voskuil noemde ook het extreme femicide, doodslag op vrouwen. Bijna altijd door een man.

“Nooit verzachten”

“Toch sta ik hier als een man”, sprak hij. “Verzachten, verbloemen: het moet stoppen, daarom vind onze gemeente het belangrijk mee te doen aan Orange the World. Er is een Verdrag van Istanbul, dat duidelijk is. Veiligheid altijd en overal is een heel belangrijk doel, voor mij als man, als burgemeester, voor ons als gemeentebestuur. We hebben mannen nodig als medestanders.” Daarna was er een indringend verhaal van een vrouw die zich pas na 25 jaar wist vrij te maken van het geweld waarin ze met haar zoon verkeerde. En eigenlijk stopte het pas doordat haar man overleed.

“Melden is zó belangrijk”

“Elke avond keek ik naar de sterren”. Haar verhaal, ze was uitgenodigd door de Soroptimisten Alkmaar-Bergen, onderstreepte hoe moeilijk het kan zijn om uit een situatie te stappen. Uit angst voor de gevolgen van zo’n uitstap. Uit onwetendheid omdat je opvoeding er een was vol geweld in huis. Maria Barnas, dichter in Bergen, droeg een gedicht voor ‘Laat me gaan’. Een medewerker van de politie benoemde de rol van zijn organisatie. “Lang niet altijd kunnen wij daadwerkelijk iets constateren. Daarom zijn meldingen zo belangrijk. Dat kan bij Veilig Thuis 0800-2000. Of bij de wijkagent op 0900-8844. Bij urgentie 112.” Tot slot ontstak de burgemeester samen met kinderburgemeester Tygo Fontijn de gloed. Andere jaren plaatste de gemeente het Witte Kerkje van Groet in het oranjelicht, en de vuurtoren in Egmond. Kijk ook op orangetheworld.nl.

Bronnen van hoop

Een dag later was er in datzelfde Vredeskerkje een optreden van schrijfster en actrice Kirsten Benschop, in de serie ‘Gedachten aan Zee’. In haar voorstelling ‘Bronnen“ benoemde zij, aan de hand van citaten van belangrijke denkers, hoe belangrijk het is om altijd vragen te stellen. Vragen naar het ‘waarom’. “Ware gelijkheid heeft een kans als ieder van ons zich openstelt daarvoor.” Aangrijpende woorden in een wereld die soms een akelige speeltuin lijkt voor geweld. ”In stilte kun je misschien komen tot de goede gedachte, misschien tot het nodige verzet.” Zo bewees het Vredeskerkje zichzelf twee keer achter elkaar. Als ‘kerkje voor allen’. Ga maar eens kijken, daar in de duinen. Oranje staat ook voor de dageraad. Op de foto staat het kerkje er bij volle maan. De maan die vorige week, op de vroege avond van Orange Day, bijscheen als een baken van hoop.

Het Vredeskerkje in oranje gloed bij volle maan