Carla Kager ontvangt Koninklijke onderscheiding - Derper in hart en nieren geëmotioneerd onder alle loftuitin

Nieuws
In een afgeladen Sint Agnes kreeg Carla Kager door loco-burgemeester Houtenbos een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. (Foto's: Frits van Eck)
In een afgeladen Sint Agnes kreeg Carla Kager door loco-burgemeester Houtenbos een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. (Foto's: Frits van Eck) rodi.nl

EGMOND AAN ZEE- Tot haar grote verrassing werd Carla Kager zaterdagmiddag naar voren geroepen, terwijl zij nietsvermoedend aanwezig was bij het samen zingen van Egmondse liedjes in de Oud-Katholieke Kerk ‘Sint Agnes’ in Egmond aan Zee. De heer Houtenbos, loco-burgemeester van de gemeente Bergen, had een wel heel bijzondere boodschap . Carla ontving van hem een Koninklijke onderscheiding en werd daarmee Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Pas toen de wethouder de ambtsketting omhing en haar betrokkenheid bij de Egmondse samenleving, schrijf-, en andere activiteiten begon op te sommen, kreeg ze langzaam in de gaten dat er iets officieels stond te gebeuren. Terwijl ze benoemd werd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau dacht ze even: ‘Nu loopt het programma uit’. Wel vond ze het een prachtige ambiance, zo midden in haar geliefde Egmond bij een onvergetelijk muzikaal en historisch evenement. Velen lieten weten dat het haar toekomt. Zelf wil ze vooral kwijt hoe dankbaar ze is voor alle medewerking, niet alleen voor deze zaterdag, maar ook bij activiteiten van het Museum van Egmond en bij St. Historisch Egmond. Beide organisaties kunnen volgens Carla nog wel een paar vrijwilligers of donateurs gebruiken!

Wij-gevoel

Carla Kager (1950) werd geboren in Egmond aan den Hoef en woont al weer vele jaren in Egmond aan Zee. In de jaren '90 begon zij zich in te zetten als vrijwilliger. Ze deed veel PR, eerst voor het museum van Egmond en later ook voor Historisch Egmond. Dat het schrijven iets is wat ze leuk vindt, blijkt wel uit de vele bijdragen aan publicaties en artikelen die inmiddels op haar naam staan. Ook vandaag de dag schrijft ze nog veel, onder andere levert ze bijna wekelijks bijdrage aan deze krant. Met haar muziekgroep Keetje en Co treedt ze ook af en toe op en vertolkt dan eigen geschreven liedjes. Het is voor haar echt een uitlaatklep, waar ze veel creativiteit in kwijt kan. Luisterliedjes en meezingers over leven bij de duinen en de zee, historie, het wij-gevoel van de Egmonden en Derper humor. Ook maakt ze vertalingen van gospels voor de Seasingers, waar ze acht jaar secretaris was.
Verbinder

Behalve bij het Museum van Egmond en Post aan Zee, zet Carla zich ook al meer dan tien jaar in als vrijwilliger bij Stichting Historisch Egmond. Ze wordt dan ook geroemd om haar verbindende kwaliteiten. Ze brengt al jaren alle culturele organisaties in de Egmonden in kaart en verwerkt die actuele informatie in haar Rondje Egmond. Hierin staan informatie, openingstijden en bereikbaarheid centraal. De bestanden staan online en worden regelmatig geraadpleegd. Ook zijn er geprinte versies, die in twee grote mappen in te zien zijn in zowel Huys Egmont als bij Post aan Zee.
Lange lijst
En de lijst van Carla's werkzaamheden, inzet en bemoeienissen houdt daarmee nog niet op. Zo is ze ook nog werkzaam geweest als assistent van de adjunct-directeur van het Elizabeth Ziekenhuis in Alkmaar, en is ze initiatiefnemer en organisator van het jaarlijks terugkerende Middeleeuws Slotfestijn. Als lid van de actiegroep ‘Keetje’ zette ze zich in voor het behoud en verfraaiing van de karakteristieke boulevard in Egmond aan Zee; en maakte zich sterk tegen de uitbreiding van de hoogbouw langs de kustlijn en een geprojecteerde pier in zee. En zo kan de lijst nog wel worden aangevuld... In 2017 ontving Carla de Cultuurprijs van de Stichting Kunst en Cultuur Egmond. En nu kan daar een Koninklijke onderscheiding aan worden toegevoegd.
't Meisje van de Bleek

Carla was uiteraard geëmotioneerd onder al deze loftuitingen. Na een uitgebreid dankwoord droeg ze het door haar geschreven '’t Meisje van de Bleek' voor, een tekst die Carla's diepgewortelde derper roots perfect verwoordt:
Iemand vroeg of ik van Derp of van de Hoef kwam
Terwijl ‘k verlegen naar m’n schoentjes keek
Zei die ander: da’s er een van Cor en Agie,
Jô dat is gewôon ‘n meissie van de Bleek.”
‘k Wist van niks ...ik huppelde naar huis toe
Dat oude boerderijtje vlak bij duin
‘t Land van Kuiper met de walkant en de bosrand
Dat liep zo’n beetje door in onze tuin
Aan dat weggetje daar onder bij de duinen
Was amper ‘n groot mens dat naar je keek
Als we ‘cowboytje’ of ‘schuilewinkie’ speelden
Wat woonden we toch zálig op de Bleek
Nergens kon je zo hard hollen van de duinen
Of je liet je zo maar rollen van de wal
Nergens, nergens op de wereld was het fijner
We waren klein nog en tóch wísten wij dat al
Want de badgasten die kwamen elke zomer
Onze vríendjes, tot de allerlaatste week
Dan moesten zíj weer naar die vréselijke stad toe
En wij, we bleven lekker op de Bleek
Ik dacht toen, hier zal ik altijd blijven wonen
Wat wist ik van het leven: nog geen steek ..en nu..
‘n Huis aan zee, ‘n man en twee volwassen zonen
Maar ik ben nog steeds dat meisje van de Bleek!