Nieuw bestuur Hanswijk: ‘Twee heel leuke banen te vergeven’

Nieuws
Edwin Kreukniet, Rogier van der Veen, Vincent van Beveren, Bert de Leeuw en Michel Karels.
Edwin Kreukniet, Rogier van der Veen, Vincent van Beveren, Bert de Leeuw en Michel Karels. (Foto: John de Waard)

EGMOND AAN DEN HOEF - Bij dorpshuis de Hanswijk in Egmond aan den Hoef floreert een nieuw bestuur.

door Ed Bausch

“Het speelveld met de lokale samenleving en met de gemeentelijke overheid, dat is voor mij iets nieuws en het leek me goed om daar een stap in te zetten.” Vincent van Beveren is nog maar drie weken voorzitter van een vrijwel nieuw bestuur voor dorpshuis de Hanswijk. Maar hij formuleert al heel scherp waar hij met zijn collegabestuurders aan wil werken. “Wij willen vooral besturen. Dan is het voor ons haalbaar. Dan kunnen we de Hanswijk ook een goed vervolg geven, passend in deze tijd.” Drie van de bestuursleden hebben nog jonge kinderen, dus het is best wel een stap die ze zetten, uit verantwoordelijkheidsgevoel voor hun dorp. En vol lof steken ook medebestuurders Edwin Kreukniet, Rogier van der Veen en Michel Karels de trompet over het nu afgetreden bestuurslid Bert de Leeuw, die ook, nog even de manager is.

“Want hij heeft er wel voor gezorgd dat wij in een gespreid bedje stappen. De boel staat gewoon goed en dat het maakt het voor ons mogelijk om vrij van zorgen aan de toekomst te werken. Ja, met elkaar misschien met wat meer bravoure.” Zo, dat is er uit. Want het verhaal van de Hanswijk moet breder worden verteld. “Er gebeurt van alles, maar de regio weet onvoldoende van de prachtige zalen die wij hebben.” Het is voor hen een goed moment om wat te vertellen over hun dorpshuis. “Het is goed in gebruik en toch zien we dat we echt naar de veranderende maatschappij moeten kijken. Wij, en het college van burgemeester en wethouders, zien een dorpshuis als goud voor de lokale samenleving. De plek waar iedereen kan samenkomen. Ja, waarom zou je hier niet ook ’s avonds een biertje komen drinken? Er is geen kroeg meer in het dorp.” Aan levendigheid in de diverse zalen van de Hanswijk geen gebrek op de woensdagavond van de ontmoeting. En toch willen de bestuursleden een stap zetten, vooral richting jongeren en ouderen, en de verbinding tussen de diverse doelgroepen en leeftijden. “Daar moet je laagdrempelig voor zijn. Zo ziet de gemeente dat ook graag. Daarvoor ontvangen wij ook een subsidie.” Ze zien voor zich dat er weer wat grotere evenementen mogen (terug)komen. Daar gaan ze de lijnen voor uitzetten. “Het verrassend ruime gebouw zit bouwtechnisch nog altijd goed in elkaar. Het mag wel wat worden opgefrist aan de buitenkant en op sommige plekken binnen.” De stichting is zelf eigenaar van het pand. Ooit, bij de start in 1970, werd het voor een gulden overgenomen van de gemeente. “Wij vinden het prima dat de stichting eigenaar is. “Wij houden het kort bij het dorp zelf, als we een aannemer nodig hebben. Dat is ook mede ons draagvlak”, zegt bouwkundige Michel Karels.

Vacatures

Er zijn wat vaste huurders, die werkzaam zijn in de zorg, bloedprikken, fysio en dergelijke. En voor de rest zorgen drie toneelverenigingen, orkest de Lamoraal en een aantal kaart- en sportverenigingen voor de vaste inkomsten. Maar er is ruimte voor meer en daar gaan we in investeren.” Dus ze vertellen over de vacatures die ze hebben open gezet. “Een manager gaat namens ons de zaak aansturen en met een blik van boven naar het geheel kijken, hoe het van dag tot dag gaat. Het is een functie voor acht uur per week.” Het bestuur wil ook graag een tweede beheerder verwelkomen. “We denken dat we meer partijen aan ons gaan binden, naast wat we zelf willen gaan (laten) organiseren. Dus we zoeken iemand voor 32 uur per week die in die flow mee wil gaan. Op de website kun je de taken zien.” Kijk voor alles op dehanswijk.nl.