Waterberging Saenegheest klaar voor gebruik

Nieuws

BERGEN - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft samen met Gemeente Bergen en Provincie Noord-Holland in de Zuurvenspolder een gebied van ruim dertig hectare ingericht als waterberging. Bij hevige regenval vangt de berging overtollig regenwater op. Daarnaast is er veel ruimte voor flora en fauna en kan men heerlijk door het gebied wandelen.
Waterberging Saenegheest is een droge waterberging, die bij veel of langdurige neerslag gecontroleerd onder water kan worden gezet. De omliggende gebieden worden zo tegen overmatig wateroverlast beschermd. Het water blijft vervolgens enkele dagen in de berging en stroomt met enige vertraging alsnog via het gemaal De Rekere naar de boezemvaart.

Robuust watersysteem

De waterberging maakt onderdeel uit van het watersysteem dat een groot deel van de Oudburgerpolder, Zuurvenspolder en de Rekerpolder ontlast. Vanuit het oostelijk deel van de bebouwde kom van Bergen wordt het water in noordoostelijke richting waterberging Over 't Hek afgevoerd. Langs de Natteweg is nu een extra afvoerroute gemaakt waardoor het water nu ook in oostelijke richting via de Zuurvenspolder naar waterberging Saenegheest afgevoerd kan worden. Met deze maatregelen is een robuust en flexibel watersysteem ontstaan en wordt wateroverlast bij overvloedige neerslag voorkomen.

Wateroverlast beperken

Door klimaatverandering en toenemend verhard oppervlak komt er in korte tijd veel neerslag in sloten, vaarten en kanalen terecht. Om ervoor te zorgen dat we het regenwater ook in de toekomst goed kunnen afvoeren, leggen we op verschillende locaties waterbergingen aan. In dit deel van de polder kunnen we dan bij hevige neerslag het water tijdelijk, gecontroleerd vasthouden. Later, als het peil in de sloten, vaarten en kanalen weer wat is gedaald, kan het water worden afgevoerd. Zo beperken we wateroverlast en houden we de polder droog.
Natuur en recreatie

De Molensloot is aan de zuidoever verbreed met een natuurvriendelijke oever. De oever zorgt voor een meer gevarieerd ecosysteem en een verbetering van de waterkwaliteit. Zo kan een gevarieerde vegetatie zich ontwikkelen met onder andere Gele plomp, Waterlelie, Fonteinkruiden, Waterranonkel, Waterweegbree, Lisdodde, Mattenbies en Egelskop. Het oude Zakedijkje is deels hersteld als cultuurhistorisch element en herkenbaar gemaakt in het landschap. Op deze met gras ingerichte kade is samen met de gemeente een wandelpad gemaakt met aan beide zijden een gazen afrastering om de natuur in de graslanden te beschermen. De aansluiting van het wandelpad op de Oosterdijk is vanwege werkzaamheden nog afgesloten. Het is wel mogelijk om vanuit het dorp via een dwarsverbinding van het Zakedijkje langs het watermolentje naar de Baakmeerdijk te lopen.