'Onze gezonde prikkel is iets extra's te doen' - VO-Bergen zwengelt activiteiten rondom lichtjesavond aan Nieuws

BERGEN - "Het zou toch zonde zijn als Lichtjesavond Bergen ooit tot het verleden zou gaan behoren? Het is een evenement dat in 1926 voor het eerst werd georganiseerd! Ik weet dat zo goed omdat mijn vader toen werd geboren. Hij hoopt dit jaar dan ook 91 te worden." Cor Dekker is bestuurslid van de Vereniging Ondernemend Bergen en in die hoedanigheid maakt hij zich met een klein team sterk om de verlichtingsavond in de Heerlijkheid Bergen op de kaart te blijven zetten.

Traditioneel versieren inwoners van Bergen op lichtjesavond hun tuin of straat. Alle jampotjes worden van zolder gehaald, tientallen lampionnen opgehangen en kaarsen en fakkels ontstoken. Mensen komen van heinde en verre naar het centrum om de feeërieke sfeer met eigen ogen te aanschouwen. Bovendien is het een uitgelezen gelegenheid om vrienden uit te nodigen voor een gezellige borrel in de voortuin. Vroeger werd alles uit de kast getrokken om het tot de sfeervolste avond van het jaar te maken. Ook tuinen en straten tot ver buiten het centrum werden feeëriek versierd. Daarnaast kwamen de creatievelingen met acties als exposities, theater, verlichte kunst en muziek op straat, om deze specifieke avond nog meer kracht bij te zetten.


Blikvanger

Cor Dekker: "Echter, de laatste jaren lijken de initiatieven wat minder talrijk. Dat vinden we jammer en daarom voelen wij ons gezond geprikkeld om de boel weer wat aan te zwengelen. Zo willen we de verlichting rondom de Ruïnekerk met de authentieke oranje lampionnen weer in ere herstellen. Er liggen inmiddels 500 lampionnen klaar om te worden opgehangen. Voorheen was dit een klusje van gemeentewerken, maar het was in de benen gezakt. Gelukkig hebben we de gemeente Bergen bereid gevonden om dit authentieke beeldmerk van lichtjesavond weer nieuw leven in te blazen. Want wat wás het altijd een blikvanger."
Nachtkaars

De VO-Bergen heeft er vorig jaar voor gezorgd dat de Ruïnekerk werd aangelicht door middel van een zogenaamde vloeistofprojectie, met behulp van een aantal krachtige beamers. "Dat viel behoorlijk in de smaak bij het publiek. Wij hebben dan ook besloten dit te herhalen. Ook willen we iets van het programma in de kerk aan de buitenkant zichtbaar maken met behulp van diezelfde beamers", meldt Cor Dekker enthousiast. "Vooruitlopend op volgend jaar willen we ook de zogenaamde buitengebieden bij de verlichtingsavond betrekken door middel van het uitschrijven van een prijsvraag met alle buren. We stellen daarvoor een speciale jury aan om maar zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren voor dit unieke evenement. Ideeën voor de komende jaren zijn van harte welkom. Tenslotte is Lichtjesavond Bergen een traditie die niet verloren mag gaan. Het is nergens voor nodig om het als een nachtkaars uit te laten gaan. Wij steken - so to speak - graag een nieuwe aan!
Langs deze weg roept Cor Dekker namens de VO-Bergen alle medeondernemers en bewoners rond het centrum op om weer wat extra’s te doen aan de sfeervolle verlichting van het dorp.
Brandweer

Wederom is de plaatselijke brandweer van de partij waarbij ditmaal is gekozen voor een nieuwe locatie bij de vijver die is gelegen op de hoek van de Nassaulaan en de Prins Hendrikkade. "Dit is achter onze nieuwe kazerne waar we een spectaculaire lichtshow met water en muziek gaan opvoeren. Compleet met oude ladderwagen en waterkanonnen", laat postcommandant Maikel Groet weten.
Kranenburgh

Tijdens de gezellige lichtjesavond in Bergen is ook Kranenburgh een feestelijke plek, met honderden kaarsjes in de tuin, en prachtige muziek en kunst in het museum. Kom luisteren naar vier prachtige miniconcertjes in samenwerking met The International Holland Music Sessions. Jonge jonge talenten van overal ter wereld spelen onder meer Haydn, Beethoven, Brahms en Gershwin. Voor jong en oud, en de toegang is gratis. De aanvang is 19.30 uur en het laatste concertje vangt om 22.30 uur aan.
Wie lichtjesavond in Bergen wil bezoeken wordt aangeraden niet met de auto naar het dorp te komen. Het centrum is namelijk vanaf 19.00 uur voor verkeer afgesloten. Ook is een groot aantal parkeerplaatsen niet beschikbaar. Per fiets komen of het openbaar vervoer is een aanrader.

Afbeelding
Twee egelhuisjes naar Hotel Blooming Bergen Algemeen 24 nov, 12:41
Afbeelding
Film van de Week: Emily Algemeen 24 nov, 11:11
Afbeelding
Actie ‘Geef je warmte door’ Algemeen 24 nov, 09:33
Afbeelding
Eerste exemplaar voor wethouder Ernest Briët Algemeen 24 nov, 09:29
Afbeelding
‘Melodieus, daar houden wij van’ Algemeen 24 nov, 09:06
Afbeelding
Voetganger aangereden in Bergen 112-nieuws 23 nov, 18:10
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 23 nov, 17:33
Afbeelding
Fietsster aangereden op rotonde in Bergen 112-nieuws 23 nov, 16:39
Afbeelding
Einde voor Hooiberg aan Van Reenenpark Algemeen 23 nov, 11:03
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Sinterklaas komt aan met de reddingboot Algemeen 22 nov, 15:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.