Hartverwarmende concerten op druilerige lichtjesavond - Column

Nieuws

Woensdagavond, lichtjesavond in Bergen, traditioneel de eerste woensdagavond in augustus, was het dorp feeëriek verlicht door kaarsjes en lampionnen. Traditioneel vond op die avond ook een serie inloopconcerten plaats in museum Kranenburgh.
Veel toeristen maakten gebruik van de mogelijkheid een gratis concert bij te wonen. Hele families in korte broek met regencape schuifelden wat onwennig naar binnen tussen de vele trouwe concertbezoekers. Vier korte concerten met ruime pauzes daartussen maakten het ook voor kinderen een boeiend uitstapje.
We werden welkom geheten door Mariette Dölle, sinds juni vorig jaar de nieuwe directeur van museum Kranenburgh. Zij hield een gloedvol betoog voor The International Holland Music Sessions (TIHMS) en had speciaal voor die avond het museum geopend waarbij de toegang eveneens gratis was. Stephanie Seidel, de programma coördinator van tihms kondigde de muzikanten aan. Allereerst het Trio Sensibility, viool, piano, cello, uit Rusland die een gevarieerd programma speelden van Haydn tot Gershwin. Vooral hun vertolking van Rachmaninov’s sonate voor cello en piano, werd prachtig ingehouden, smartelijk gespeeld. Hierbij speelt vast een rol dat Rachmaninov ook een Rus was. Vervolgens hoorden we de Japanse Satomi Chihara op de piano mooi ingetogen delen uit een Beethoven sonate vertolken. Als derde in de rij Barnabas Baranyai (cello) en Adam Menyhei (piano), beiden uit Hongarije en al vaker aanwezig tijdens tihms in de zomer. Zij speelden een sonate van Brahms en kregen een ovationeel applaus. De avond werd afgesloten door het Trio Sensibility, eveneens trouwe deelnemers aan tihms, met het pianotrio van Haydn waar ze ook de avond mee openden.
De kop is er af in Bergen. De komende weken is er elke dag wel een concert te bezoeken in Bergen en omgeving, vaak op de mooiste locaties die we in onze regio tot en met Texel rijk zijn.
Voor verdere informatie, het programma en het bestellen van kaartjes verwijs ik u graag naar de website www.tihms.com

Dini Hoenink