Droom komt uit in stoomtram station Egmond - `Dit is een cadeautje dat we graag met iedereen willen delen&rs

Nieuws

EGMOND AAN ZEE – Ronald Koster en Alies de Lange zijn sinds 2015 bezig hun droom na te jagen in Egmond aan Zee. Beiden zijn afkomstig uit de uitvaartbranche en hebben altijd de wens gehad om ‘iets met dienstverlening’ te gaan doen in een badplaats. “Twee jaar geleden kwam dit op ons pad en dat hebben we met beide handen aangegrepen”, vertelt Ronald. Samen met Alies kocht hij het voormalige stoomtramstation; het markante gebouw op de hoek van de Voorstraat en de Pieter Schotsmanstraat, waar voorheen Sporthuis Visser gevestigd was.

“We waren echt direct enthousiast over het gebouw en de mogelijkheden”, vult Alies aan. “Het plan is om er, op termijn, een kleinschalig pension of bed en breakfast van te maken, waarbij we zoveel mogelijk terug willen brengen in de oude staat. ‘Aandacht voor de historie met de gemakken van nu’, is het motto.”

Uitpakken

Naast hun drukke baan als uitvaartverzorger in de gemeente Haarlemmermeer brengen Ronald en Alies zoveel mogelijk tijd door in Egmond. “We zijn allebei redelijk handig en houden van aanpakken”, aldus Ronald. “Dus kunnen we heel veel zelf doen. We hebben de originele blauwdrukken en proberen alles zoveel mogelijk in de originele staat terug te brengen. In de afgelopen twee jaar is het gebouw ontdaan van 140 kuub hout en puin. Bij alles dat je weghaalt, komt weer iets verrassends tevoorschijn, zoals een mooi houten balkenplafond, een authentieke schouw of de plaats waar vroeger het loket gezeten heeft. Het is net een cadeautje dat je aan het uitpakken bent. We vinden steeds weer iets nieuws.”
Foto’s en verhalen

Naast de vele uren die het stel klussend doorbrengt maken ze ook een studie van de geschiedenis van het gebouw. “We hebben inmiddels een flink aantal foto’s gevonden uit diverse tijdperken. Helaas is er heel weinig materiaal van het interieur. Omdat we graag zoveel mogelijk het authentieke karakter terug willen brengen zijn we heel benieuwd naar foto’s en verhalen van het pand. Alles is welkom, want elk puzzelstukje kan ons verder brengen. We krijgen overigens regelmatig foto’s en informatie van mensen uit het dorp. Dat is echt geweldig. Iedereen leeft ook echt mee en is benieuwd naar de vorderingen.”
Droom

Voorlopig wordt elk vrij uurtje én elke euro aan de renovatie van het pand besteed om langzaam maar gestaag te werken aan hun droom. “We hebben ons voorgenomen om ons niet gek te laten maken, dus het zal waarschijnlijk nog wel een jaar of vier / vijf duren voor alles klaar is”, lacht Ronald. “Dan willen we hier vier kamers gereed hebben om te verhuren, met een eenvoudige horecagelegenheid voor de gasten. Een soort stationsrestauratie voor een simpel ‘hapje en drankje’. Ook de kamers gaan de eenvoud van vroeger uitstralen, maar dan wel met de gemakken van nu.”
Samen delen

Nu het meeste sloopwerk is verricht en de ruimte en mogelijkheden van het pand zichtbaar worden vinden Ronald en Alies het tijd om hun werk aan anderen te laten zien. “Veel mensen uit het dorp komen hier langs en zijn dan toch nieuwsgierig naar het pand en de vorderingen”, zegt Ronald. “Soms durven ze dan te vragen of ze even binnen mogen kijken, maar soms ook niet. Daarom vinden wij het leuk om iedereen de gelegenheid te geven een kijkje te komen nemen. Dat kan zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 16.00 uur. Dit is een cadeautje dat we graag met iedereen willen delen.”
Open dag: zaterdag 7 oktober van 10.00 tot 16.00 uur.

Degenen die 7 oktober verhinderd zijn, maar toch graag een rond willen kijken kunnen een email sturen naar info@devotio.nl of bellen met 072 – 5825521. Meer informatie over het hele project is te vinden op www.facebook.com/Stoomtram-Station-Egmond-aan-Zee. Foto’s, verhalen en andere informatie kan naar bovenstaand emailadres of per post naar Pieter Schotsmanstraat 1, 1931 AR Egmond aan Zee.