Rondje Egmond: de vijfde Fjoertoer - Bezoekers zijn welkom mits ze de wandelaars niet hinderen

Nieuws

DE EGMONDEN - Zaterdag is het weer Fjoertoer langs bakens van vuur, licht en muzikale verrassingen. Steeds meer Egmonders die op of dichtbij de route wonen, doen het licht uit en kerstlichtjes of kaarsen aan en zo niet dan wordt gevraagd om de gordijnen te sluiten. door Carla Kager

De Fjoertoer is niet alleen voor deelnemers. Ook bewoners en bezoekers kunnen meegenieten; zolang ze de wandelaars - die vaak ook massaal het fietspad bevolken - niet hinderen. Het is ook af te raden om de auto te pakken of met de fiets de rijbaan op te gaan. Dat laatste is levensgevaarlijk. 8500 ‘Verlichte’ wandelaars uit het hele land, doen de 26, 19 of 14 kilometer en nog eens duizend de ‘familytour’ van 5,5 kilometer. Ook nu was alles weer snel volgeboekt. Frits Wouda van organisatie Le Champion is in zijn schik met alle medewerking in de dorpen en met de ruim 200 vrijwilligers op de route. Veel moet een verrassing blijven, maar hij helpt met wat tips te geven. Let wel, het is onmogelijk om alles te zien.

Egmond aan Zee

Vanaf 16.00 uur starten er groepen bij hotel Zuiderduin. Via het Noorderstrand keren de lopers terug tussen 19.00 en 23.00 uur en dan zijn daar weer bijzondere lichtacts te zien, ook in zee. Velen hebben bij de inschrijving iets gedoneerd voor de nieuwbouw van de KNRM en de Reddingsbrigade en daarvoor is een speciale bedank-act. Bij de geïllumineerde Pinck verkoopt de bemanning een neutje t.b.v. hun nieuwe onderkomen. Vanaf de Boulevard Noord is het een en ander te zien, zoals de nu al legendarische paarden en ga ook even kijken langs de Dr. Wiardi Beckmanlaan, of heet de lopers welkom bij de hoofdstrandafgang.
Egmond aan den Hoef

Het historische Slotkwartier is de ‘hot spot’ waar álle lopers doorheen gaan. Maar tegen vijf uur als het net donker wordt, is het er nog rustig. Elk jaar sloven vele Hoevers zich uit om er iets bijzonders van te maken. O.a. de Slotweg en omgeving zijn dan feeëriek verlicht. De Zaâlnêelden zorgen v.a. 16.30 voor muziek en de Slotkapel doet honderden lichtjes aan en de deuren open. Het actiecentrum voor het buitengebeuren is Huys Egmont met vele vrijwilligers Deze keer staat er o.a. iets bijzonders op de Slotfundamenten. De Julianaweg wordt d.m.v. magisch verlichte fotografie achter de ramen omgetoverd tot een straatje van verwondering. Mis het niet, dit ‘Lichtjuweel van Egmond’ dat t/m 30 november blijft.
Egmond-Binnen
Rond half zeven is een mooie tijd om in Egmond-Binnen te gaan kijken. De abdij doet dit jaar helaas niet mee, maar bij de Schulp gaan ze extra hun best doen en alle zintuigen prikkelen. Op Rinnegom is de jeugdherberg weer een levendige plek waar de fanfare Eensgezindheid speelt.
Bergen aan Zee
Wie over het strand naar Bergen aan Zee wandelt, kan daar onder andere het schitterend aangelichte Huize Glory bewonderen. Frits Wouda nodigt bezoekers uit om daar rond 19.00 uur te zijn als het nog rustig is en dan op de terugweg alles mee te maken op het strand.
De barre tocht van 2015

En het weer? De lopers krijgen terecht het advies voor extra warme en waterdichte kleding want het is ’s avonds kouder dan je denkt, zeker bij regen en wind. Zelf liep ik de 13 kilometer van de barre tocht van 2015. Op het strand reden hulpverleners af en aan. De Boulevard was een rivier en mijn loopschoenen waren net twee gezonken bootjes. Maar wat me behalve de lichtjes het meest is bijgebleven: de gastvrijheid onderweg en de vrijwilligers die zich niet warm konden lopen, maar trouw uren lang op hun post bleven. Hulde aan alle helpers van de Fjoertoer.

Zie voor de route www.fjoertoeregmond.nl. De Fjoertoer wordt live uitgezonden op RTV 80 via de radio vanaf 16.00 uur en via tv v.a. 19.30 uur (Ziggokanaal 44, of 105.9Mhz) en www.RTV80.nl