Weer literaire wandeling door Groet

Nieuws

GROET - De literaire wandeling door Groet - vorig jaar een succes bij het zeventigjarig bestaan van camping Eldorado in Groet - wordt dit jaar herhaald op de laatste twee vrijdagen van juli en de eerste twee vrijdagen van augustus (steeds van 11.00 tot 13.00 uur).

Een groot succes in 2015 en daarom onderdeel van het cultureel programma Eldorado 2016 in Groet wordt de literaire wandeling door Groet geprolongeerd op vrijdagen 22 en 29 juli en 5 en 12 augustus onder leiding van uitgever Kees de Bakker van uitgeverij Conserve en samensteller van het boek Hier schijnt de zon - Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin - Van Bernlef tot Reve. De wandeling begint om 11.00 uur en eindigt rond 13.00 uur. Deelname kost € 20,- en dat is inclusief het gelijknamige boek (€ 20), aanmelding kan via b.vanbaar@quicknet.nl of info@conserve.nl.

Inspiratiebron
De natuurrijke omgeving van Schoorl en Groet is al jarenlang een inspiratiebron voor schrijvers. Zo schreef Nicolaas Beets in 1840 het verhaal ‘Teun de Jager’ dat gesitueerd is in Bergen en Schoorl en werkte Jan de Hartog al voor de Tweede Wereldoorlog aan zijn wereldberoemde roman Hollands Glorie in zijn schrijfhuisje nabij de boerenwoning in een zijweggetje van de Smeerlaan in Schoorl. Hanny Alders uit Schoorl publiceerde in 1987 haar fameuze roman over de Tempeliers Non nobis wat leidde tot een verkoop van plm. een half miljoen exemplaren, vooral door vertalingen in Spanje en Duitsland maar ook Roemenië. Bernlef schreef zijn halve oeuvre in een zomerhuisje in het centrum van Schoorl vlak tegenover waar vroeger de Rabobank gevestigd was.
Op bezoek
Groet trok Marie Brusse en zijn jongste zoon - de latere kunstenaar Mark Brusse - werd er geboren in 1937 het stenen huis ‘De Krocht vlak naast De Bokkensprong. Peter Brusse was toen nog maar zes weken. Ook acteur Kees Brusse zocht vaak Groet op, nog een paar jaar geleden bezocht hij het witte kerkje en een paar jaar daarvoor ging hij met zijn Australische vrouw Joan op bezoek bij uitgever Kees de Bakker, van uitgeverij Conserve in Groet. Vaste bezoeker was ook jaren geleden (toen de uitgeverij nog in Schoorl gevestigd was) Jan Erik Romein die na de dood van zijn ouders de historici Jan en Annie Romein Verschoor aan de Achterweg 22 in Groet bleef wonen en naast hem broer Bart waar aanvankelijk op nummer 20 Brecht van den Muijzenberg woonde. Ook in de Achterweg woonde op nummer 17 Elly de Waard, destijds popjournaliste en nog geen dichteres, samen met dichter Chris J. van Geel. Op de hoek van de Wagemakersweg bivakkeerde Nescio korte tijd.
Hangmat
Aan het eind van de Wagemakersweg had Karel van het Reve op nr. 25 een zomerhuisje (is nog eigendom van de familie) en genoot in een hangmat alsof hij in Zuid-Frankrijk zat. In het boek Hier schijnt de zon - Schrijvers over Schoorl, Groet en Camperduin - Van Bernlef tot Reve vertelt Bob van Amerongen (Viktor Poort in De avonden) in het verhaal over Karel en hoe het huisje er kwam in ‘Een duinpad zou naar hem genoemd mogen worden’. Het is niet uitgesloten dat het door regelmatige terugkeren van de families Romein, Reve en Van Amerongen in de jaren dertig naar camping en huisjesterrein De paardenhemel de bakermat gelegd is voor Reve’s romandebuut De avonden. De cirkel is helemaal omdat Reve vier maanden lang in Schoorl werkte aan zijn laatste roman Het hijgend hert in het huis van Peter van Bergen.