Negentig jaar lichtjesavond Bergen

Nieuws

BERGEN - Bergen centrum staat woensdag 3 augustus in het teken van lichtjesavond. Een van de initiatieven die avond is de vlam-in-de-pandemonstratie bij het hertenkamp.
In de voorgaande jaren toverde de plaatselijke brandweer bij de nu voormalige kazerne een waterregenboog uit hun materieel tevoorschijn. Ditmaal is gekozen voor een spectaculaire vlam-in-de-pandemonstratie en wordt de fraaie oude brandweerwagen verlicht en voorzien van rook. Gekozen is voor het hertenkamp omdat de nieuwe kazerne voor lichtjesavond teveel buiten het centrum ligt. De Marke aan het Saenehof heeft elk jaar sprookjesachtige taferelen in de tuin, zoals ook ooit het geval was aan het Middenpad en de Kleine Dorpsstraat. Maar ook De Marke houdt het dit jaar iets kleinschaliger. In de rozentuin worden zelfgemaakte lampionnen opgehangen en rondom de brasserie buiten en de vijver komen lichtjes te staan.

1926

Traditioneel versieren inwoners van Bergen op lichtjesavond hun tuin of straat. Alle jampotjes worden van zolder gehaald , tientallen lampionnen opgehangen en kaarsen en fakkels ontstoken. Mensen komen van heinde en verre naar het centrum om de feeërieke sfeer met eigen ogen te aanschouwen. Voor velen is lichtjesavond, die naar verluidt teruggaat naar het jaar 1926 toen de VVV aan de Bergenaren vroeg hun tuinen te versieren om toeristen te trekken, bovendien een uitgelezen gelegenheid om vrienden uit te nodigen voor een sfeervolle borrel in de voortuin. Vroeger werd alles uit de kast getrokken om het tot de sfeervolste avond van het jaar te maken. Ook tuinen en straten tot ver buiten het centrum werden feeëriek versierd. Daarnaast kwamen de creatievelingen met initiatieven als exposities, theater, verlichte kunst en muziek op straat, om deze gezellige avond nog meer kracht bij te zetten...
Wie lichtjesavond in Bergen wil bezoeken wordt aangeraden niet met de auto naar het dorp te komen. Het centrum is namelijk vanaf 19.00 uur voor verkeer afgesloten. Ook is een groot aantal parkeerplaatsen niet beschikbaar. Per fiets komen of het openbaar vervoer is een aanrader.

Afbeelding
Twee egelhuisjes naar Hotel Blooming Bergen Algemeen 24 nov, 12:41
Afbeelding
Film van de Week: Emily Algemeen 24 nov, 11:11
Afbeelding
Actie ‘Geef je warmte door’ Algemeen 24 nov, 09:33
Afbeelding
Eerste exemplaar voor wethouder Ernest Briët Algemeen 24 nov, 09:29
Afbeelding
‘Melodieus, daar houden wij van’ Algemeen 24 nov, 09:06
Afbeelding
Voetganger aangereden in Bergen 112-nieuws 23 nov, 18:10
Afbeelding
BUCH-gemeenten pioniers in circulair maakonderwijs op basisscholen Duurzaam 23 nov, 17:33
Afbeelding
Fietsster aangereden op rotonde in Bergen 112-nieuws 23 nov, 16:39
Afbeelding
Einde voor Hooiberg aan Van Reenenpark Algemeen 23 nov, 11:03
Afbeelding
WIN! Vul de Sint-puzzel in en maak kans op mooie prijzen Winactie 23 nov, 08:00
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Sinterklaas komt aan met de reddingboot Algemeen 22 nov, 15:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Bergen

Op Rodi Bergen volg je het laatste nieuws uit Bergen. Rodi Bergen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Bergen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Bergen in je mailbox.