Kruidenbuurt klaar voor de toekomst

Nieuws

BERGEN - De rioleringswerkzaamheden en wegwerkzaamheden in de Kruidenbuurt zijn afgerond. De buurt beschikt over een nieuwe riolering en de straat en het groen zijn heringericht. Reden voor de gemeente en de wijkvereniging om de wijk feestelijk te heropenen. Op 9 september van 16.00 tot 18.00 uur is het feest voor de bewoners en iedereen die heeft meegewerkt aan dit project. Wethouder Peter van Huissteden verzorgt de feestelijke opening, de Bergense vlag wordt gehesen en de historie van de buurt komt aan bod.
In 1961 werd het stratenpatroon, in de vorm van een honingraat, van de nog onbebouwde Kruidenbuurt alvast aangelegd. Een groep plaatselijke ‘bromnozems’, die toen het centrum van Bergen onveilig maakte met hun luidruchtige “buikschuivers’, ontdekte in het stratenpatroon een ‘circuit’. Er ontstonden dagelijks onderlinge bromfietswedstrijdjes. Op 16 augustus 1961 vond in samenwerking tussen de ‘bromnozems’ en betrokken instanties een officiële bromfietsrace plaats. Er kwamen honderden belangstellenden op af. Een aantal oud-deelnemers verzorgt op 9 september als herinnering aan deze periode een demonstratie met klassieke bromfietsen door de vernieuwde Kruidenbuurt.

Kruidenbuurt in een nieuw jasje

Het bestaande riool in de Kruidenbuurt was in slechte staat en daardoor aan vervanging toe. De vervanging van de riolering bood gelegenheid om de straten opnieuw in te richten en grootschalig onderhoud uit te voeren aan het groen in de wijk. In twee jaar tijd is het riool vervangen, nieuwe en meer afwisselende beplanting toegevoegd, zijn straten opnieuw bestraat, parkeerstroken en parkeerplaatsen gerealiseerd, extra lichtmasten geplaatst en in de gehele wijk LED-verlichting aangebracht. De gemeente heeft een klankbordgroep betrokken bij de plannen. “De Kruidenbuurt ligt er weer piekfijn bij en is klaar voor de toekomst”, aldus wethouder Peter van Huissteden.