Ruimte voor waterberging en natuur - Voormalig Vliegveld Bergen beschermt polder tegen wateroverlast

Nieuws

BERGEN - Het voormalig vliegveld ten zuiden van Bergen is ingericht om ruimte te bieden aan waterberging en natuur. Provincie Noord-Holland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben samen met Gemeente Bergen de waterberging aangelegd om wateroverlast in de omgeving te beperken. Op een warme woensdag 14 september is de waterberging feestelijk opgeleverd met de omgeving.
      
Het was een warme nazomerdag, waarop je je nauwelijks kan voorstellen dat een waterberging ooit nodig is. Toch bereiden we ons voor op perioden van extreme neerslag door klimaatverandering. Hoogheemraad Siem Jan Schenk, wethouder Hugo Snabilie en namens de provincie gebiedscoördinator Eugenie ten Hag, openden gezamenlijk de waterberging. Beeldend kunstenaar Marcel Blekendaal 'de Polderwachter' nam de bestuurders en andere genodigden vervolgens mee de dijk op om de waterberging te bekijken.


Wateroverlast beperken

De waterberging is nodig om wateroverlast te beperken en maakt onderdeel uit van een brede aanpak om het watersysteem in de Bergermeer, Damlanderpolder en Philisteinse polder te verbeteren. De waterberging is een droge berging, die alleen bij zeer extreme regenval voor een korte periode volstroomt. De verwachting is dat dit gemiddeld eens in de vijf jaar zal voorkomen.
Natuurnetwerk

Het gebied maakt onderdeel uit van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Er is een ringsloot met natuurvriendelijke oevers aangelegd. Daarnaast wordt de grond verschraald, waardoor een bloemrijk weidegebied ontstaat. Hier profiteren orchideeën en andere bijzondere planten van, maar ook bijvoorbeeld grutto’s en tureluurs. Zo wordt het Noord-Hollandse natuurnetwerk langs de duinen versterkt.

Voormalig Vliegveld Bergen

In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog is hier een militair vliegveld aangelegd. Het vliegveld is vervolgens tot 15 mei 1940 door de Nederlanders en daarna enkele jaren door de Duitsers gebruikt. In 1951 zag Defensie definitief af van de functie van militair vliegveld voor deze locatie. Bij de nieuwe inrichting is de openheid van het landschap behouden, evenals de zichtbaarheid van de historische elementen.