Stormloop op de NN Egmond Halve Marathon: slechts 3.000 startbewijzen over

Sport
Doe jij mee dit jaar?
Doe jij mee dit jaar? (Foto: rodi.nl Archief RM)

EGMOND AAN ZEE - Op de tweede zondag van januari trekt de NN Egmond Halve Marathon elk jaar een grote menigte hardlopers naar de badplaats Egmond aan Zee in Noord-Holland. De interesse voor deze winterklassieker is dit jaar bijzonder hoog, met meer dan 11.500 deelnemers die zich de afgelopen maanden al hebben ingeschreven. Op dit moment zijn er nog maar 3.000 startbewijzen beschikbaar voor de halve marathon.

Op dit moment staan er al meer dan 10.000 hardlopers ingeschreven voor de meest legendarische halve marathon van Nederland. Naast de vele duizenden individuele hardlopers doen ook jaarlijks honderden bedrijventeams mee aan de businessloop. De winterklassieker met roemruchte historie is één van de zwaarste halve marathons van Nederland. Het parcours over 21,1 km voert de deelnemers over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat. De vaak zware weersomstandigheden zorgen ervoor dat elke editie weer anders is.

Kwart marathon
Naast de halve marathon is het ook mogelijk om een kwart marathon te lopen. De ideale afstand voor beginnende hardlopers of liefhebbers van een kortere afstand. Na de start op de Boulevard Noord lopen deelnemers eerst een rondje door de Noord-Hollandse badplaats. Via de hoofdstrandopgang over het strand tot Egmond-Binnen, zo’n twee kilometer. Na een behoorlijke klim volgen de verharde wegen tot Egmond aan Zee. Via de Bloedweg komen deelnemers Egmond aan Zee weer binnen en is het nog 500 meter tot de finish op de Zeeweg.

Getij
Het verloop van het evenement wordt elk jaar grotendeels bepaald door de weersomstandigheden. De deelnemers lopen over een breed strand. Het water staat namelijk om 5:47 en 18:06 uur op de hoogste stand. Om 13:39 uur staat het water op de laagste stand.

Inschrijven voor de 49e editie is nog mogelijk t/m 1 januari 2024 of eerder bij het bereiken van de deelnemerslimiet. Deelnemers kunnen kiezen uit de halve (21,1 km) of kwart marathon (10,5 km). Daarnaast kunnen hardlopers met een beperking meedoen aan de NN Egmond Heroes Run en kinderen tussen de 4 en 13 jaar kunnen zich opgeven voor de Egmond Mini Marathon (1 of 2 km).