Sprekers aan het woord, de Tata Steel-medewerkers luisteren.
Sprekers aan het woord, de Tata Steel-medewerkers luisteren. (Foto: Leo Tillmans)

Ook Tata Steel-medewerkers willen vergroening, milieuorganisatie steunt hun plan

Algemeen

IJMOND/DEN HAAG- Zo’n tweehonderd medewerkers van Tata Steel zijn in bussen donderdag 9 september naar Den Haag getrokken.  om daar hun stem te laten horen over de toekomst van hun werkgever. Die moet ook in hun ogen groener worden, zodat er een toekomst voor het bedrijf is. Milieudefensie staat aan hun zijde.

De medewerkers zijn op initiatief van vakbond FNV bij elkaar gekomen op de Koekamp in Den Haag, omdat ze een oplossing van de politiek willen zien waar zowel de omgeving als de werkgelegenheid in de IJmond bij gebaat is.

“Ik verwacht dat we een goed signaal af kunnen geven aan de politiek dat ze ons plan moeten omarmen. Want dat is de oplossing voor allerlei dingen die nu spelen in de IJmond”, zegt FNV-voorzitter Gerrit Idema.

Plan

Hij verwijst naar het vergroeningsplan voor Tata waar de vakbond dit voorjaar zelf mee kwam. Samengevat wil FNV dat de fabriek snel verduurzaamt, door onder meer ovens die draaien op groene waterstof en elektriciteit. Daarmee zou de fabriek volgens FNV ook in de toekomst voor werkgelegenheid kunnen zorgen en tegelijkertijd de klimaatdoelen in 2030 kunnen halen.

De Tata-medewerkers hebben vanochtend aan Kamerleden een onderzoek gegeven waarin de haalbaarheid van het plan is onderzocht. In dat rapport is ook onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van de vergroeningsplannen van Tata Steel zelf. Het bedrijf stelt daarin als doel om in 2030 nog ‘slechts’ 7,6 megaton CO2 uit te stoten en in 2050 zelfs helemaal niets meer.

Wetenschappers noemden het plan van vakbond FNV eerder ‘zeer onrealistisch’, maar wel bemoedigend. Ook voor de plannen van Tata Steel zelf zijn er technische risico’s en is er extra financiële steun voor nodig.

Milieuorganisatie Milieudefensie staat in ieder geval aan de zijde van de werknemers en FNV. “Jullie zijn niet het probleem, jullie zijn de oplossing. Jullie gaan zorgen voor de overgang naar groen staal”, sprak directeur Donald Pols de menigte toe. “Daar moet subsidie voor komen.” 

Debat

Even verderop in Den Haag, in de Tweede Kamer, debatteert vandaag een commissie over de toekomst van Tata Steel bij IJmuiden. Er liggen twee plannen op tafel om de staalfabriek te vergroenen.

“Er moet wat veranderen, daarover zijn we het met elkaar eens”, zegt FNV-voorman Idema. “Dat is ook de reden dat we met ons plan gekomen zijn. En vandaag is een heel belangrijke dag, nu moet de politiek stappen zetten.”

i.s.m. nieuwspartner NH Nieuws

Tata Steel-directeur Hans van den Berg wordt geïnterviewd.
Afbeelding
Rondje Wijk aan Zee: ‘Enthousiaste vertellers zijn welkom’ Algemeen 4 aug, 13:30
Afbeelding
Column GGD-Kennemerland: Monkeypox Algemeen 4 aug, 09:00
Afbeelding
Beverwijk/Heemskerk Gouden Dagen: Op bezoek bij Tata Steel Algemeen 3 aug, 18:06
Afbeelding
Informateur zet coalitiegesprekken met partijen Beverwijk voort Algemeen 3 aug, 17:44
Afbeelding
Verdachte van bedreiging aangehouden in Wijk aan Zee 112-nieuws 2 aug, 20:54
Afbeelding
Nieuwe introductiecursus Oer-IJ voor het IJmond-gebied Algemeen 2 aug, 19:43
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
O’nS Beverwijk in gesprek voor coalitie Beverwijk Algemeen 1 aug, 16:43
Afbeelding
Italiaan Manuel Tomadin bespeelt Beverwijks Müller-orgel Algemeen 31 jul, 23:19
Afbeelding
Verlengen rijbewijs kan in de gemeente Beverwijk vanaf 1 augustus ook online Algemeen 31 jul, 11:00
Afbeelding
‘Laat gemeten waarden uitgangspunt zijn bij verbetering luchtkwaliteit’ Algemeen 30 jul, 15:30
Afbeelding
Rondje Wijk aan Zee: ook bezoek aan bunkers Algemeen 30 jul, 15:25
Afbeelding
‘Integriteitsrisico’s maar Halil Koçak mag als raadslid aan de slag’ Algemeen 30 jul, 14:15
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Beverwijk

Op Rodi Beverwijk volg je het laatste nieuws uit Beverwijk. Rodi Beverwijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Beverwijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Beverwijk in je mailbox.