Zelfstandig Tata Steel Nederland gaat voor groene staal in een schone omgeving

Algemeen
Tata Steel januari 2021
Tata Steel januari 2021 (Foto: Bert Westendorp)

IJMOND -  Tata Steel Nederland gaat sinds heden zelfstandig verder. Men heeft overeenstemming bereikt over de splitsing van Tata Steel Europe. De nieuwe organisatie bestaat uit twee business units: IJmuiden en Downstream, bestaande uit Tubes, Plating, Colors, Distribution en Building Systems.

De splitsing vandaag is een historisch moment, na 22 jaar samenwerking met de Britse collega’s. Onlangs maakte Tata Steel Nederland ook de keuze voor de waterstofroute als onderdeel van de duurzaamheidsstrategie bekend. Daarmee is de richting voor de toekomst duidelijk: groen staal in een schone leefomgeving. Over een aantal jaren staat in IJmuiden een wezenlijk ander en duurzamer staalbedrijf.

In de nieuwe structuur is er geen operationele Tata Steel Europe-organisatie meer en opereren Tata Steel Nederland en Tata Steel UK als twee zelfstandige bedrijven naast elkaar. Voor een klein aantal activiteiten zal onderlinge coördinatie blijven plaatsvinden, bijvoorbeeld voor het bedienen van gezamenlijke klanten. Voor de klanten van Tata Steel Nederland zal er niets veranderen.

Vanaf nu heeft de Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland de volledige verantwoordelijkheid voor de activiteiten van Tata Steel Nederland, onder toezicht van de Raad van Commissarissen van Tata Steel Nederland.

De voorzitter van de Raad van Bestuur is het aanspreekpunt voor de aandeelhouder. De Raad van Bestuur van Tata Steel Nederland, nu bestaande uit Hans van den Berg en Co van Dort, is uitgebreid met Tom Eussen. Hij is verantwoordelijk voor de Downstream Business.

FNV verheugd met zelfstandiger Tata Steel IJmuiden

FNV is verheugd dat Tata Steel IJmuiden een zelfstandiger positie krijgt binnen Tata Steel. Dat stelt de vakbond nadat bekend werd dat Tata Steel Europa ophoudt te bestaan, waardoor Tata Steel Nederland en Tata Steel UK direct onder Tata Steel India komen te vallen. 

Cihan Lacin, bestuurder FNV Tata Steel: ‘’Daarmee krijgen de directie en de werknemers in IJmuiden de toekomst voor Tata Steel Nederland weer grotendeels zelf in de hand.’’

Groen Staal

Enkele weken geleden omarmde de directie van Tata Steel Nederland al het door FNV Tata Steel gewenste verduurzamingsplan ‘Groen Staal’ voor het bedrijf. Nu ook de meer zelfstandige positie van Tata Steel Nederland een feit is, zijn alle eisen, zoals FNV Metaal die gesteld had tijdens de 24 dagen durende staking van afgelopen jaar, gerealiseerd.

‘’Wij realiseren ons dat er nog veel uitdagingen voor het bedrijf en haar werknemers liggen, maar dat de kans dat deze succesvol kunnen worden overwonnen, met deze opsplitsing en de verduurzamingsplannen fors is toegenomen’’, aldus Lacin.