Column Blik van Co: Mobiliteitskleun

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Het is donderdagavond 14 oktober 2021 en vanavond heb ik een raadscommissievergadering in het stadskantoor. Het belangrijkste agendapunt op deze commissievergadering is de mobiliteitsvisie 2030. Ik loop door de Breestraat en mijn gedachte gaan naar 2030. Wat zal er overblijven van ons industriestadje Beverwijk? Volgens deze mobiliteitsvisie weinig of niets. 

Het is een visie waarmee het college, en in het bijzonder wethouder van den Berg(D66), denkt de uitdagingen voor de toekomst aan te kunnen gaan op een bereikbaar, toegankelijk, zelfredzaam en een veilig Beverwijk. Centraal staat dat fietsen, lopen en groen alle ruimte moeten krijgen. 

Om dit te kunnen realiseren moet het doorgaand autoverkeer verder teruggedrongen worden en het parkeren op straat minder ruimte krijgt. Conclusie is dat autoverkeer onder andere uit den boze is op de Breestraat. Als dit gaat gebeuren dan geeft de wethouder de Breestraat zijn laatste messteek. Maar in de vergadering gaf de wethouder aan dat in de Breestraat heus alles blijft zoals het is. Zij spreekt dus haar eigen visie tegen. 

Ook de bevoorrading van de winkels moet straks uitsluitend door bakfietsen gebeuren, zo staat het letterlijk in deze visie. Er werd zelfs aan de wethouder gevraagd of dan alle pallets voor bevoorrading van alle winkels door bakfietsen moet gebeuren. 

Auto moet verdwijnen uit Beverwijk, fietser krijgt hoogste prioriteit

De wethouder antwoorde dat die bezorging uiteraard alleen betrof pakjes van particulieren, want het was eigenlijk bedoeld als een “denkrichting”. Wel een hele vreemde denkrichting, maar ook hier draaide zij 180 graden om. 

Het werd met niet zoveel woorden gezegd maar de auto moet geheel verdwijnen uit Beverwijk en zich dienen te verplaatsen via de randwegen, want de fietser krijgt de hoogste prioriteit. Dit agendapunt duurde ruim 3,5 uur en mede door haar beantwoording liep dit volkomen vast. Er was al een ordevoorstel geweest om deze discussie te stoppen en deze visie terug te nemen, maar dat vond de coalitie te vroeg. 

Toen er echt geen houden meer aan was en de commissie volkomen het spoor bijster was, werd op advies van haar partijgenoot toch besloten de beraadslaging te stoppen en in een ander jasje terug te laten komen als expertmeting. Weer een nutteloze verloren vergaderavond. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl