‘Natuur’ thema Nationale Gedichtendag in Beverwijk

Algemeen
Luisteren naar gedichten van kandidaten stadsdichter van Beverwijk.
Luisteren naar gedichten van kandidaten stadsdichter van Beverwijk. (Foto: Bert Giebels)

BEVERWIJK - Natuur is dit jaar het thema van de Nationale Gedichtendag. Donderdag 27 januari krijgen gedichten over natuur volop aandacht op radio, tv, scholen, via podcasts, social media en vele tientallen literaire sites. En Beverwijk is zoals gewoonlijk ook van de partij. 

Dit jaar in combinatie met de verkiezing van de Stadsdichter Beverwijk. Iedereen die stadsdichter van Beverwijk wil worden, legt zijn proeve af met een gedicht over de natuur. De stadsdichter wordt nota bene voor 21ste keer gekozen, maar nu voor het eerst onder de vlag van de Openbare Bibliotheek.

Bij het thema Natuur schieten de poëzieliefhebber natuurlijk de beroemde regels van J.C. Bloem te binnen: “Natuur is voor tevredenen en legen/En dan wat is natuur nog in dit land /een heuvel met wat villaatjes ertegen / een stukje bos ter grootte van een krant”.

Helemaal als je in Beverwijk en omstreken woont. Want het thema Natuur is hier een ‘hot’ item. We zitten bovenop een uniek en uitgestrekt natuurgebied, maar ook pal op de industrie. Beverwijk grenst aan strand, zee en duinen, heeft nota bene een polder met vergezichten, maar ook dankzij het water van het vroegere IJ en het Noordzeekanaal veel industrie en volop bedrijvigheid. De een verafschuwt deze heikele mix, de ander roemt dit juist, want: hoe gevarieerd wil je het hebben?! Hoe dan ook, juist voor Beverwijkse dichters is dichten over Natuur een uitdaging.

Ga los op het thema Natuur. Beschrijf de volheid van de lentes en zomers hier. Of dompel je onder in de fenomenale zonsondergangen of grauwbruine nevels boven het duindorp. Leg je ademnood vast, of speel met de overdaad aan natuurschoon en variatie. Hoor hoe de nachtgaal hier zingt of hoe de onderbuik van de staalgigant voortdurend gromt. Ruik je een frisse wind of stinkende gassen?

Maak in ieder geval een gedicht over de voors en tegens van de natuur hier in deze streek. 

Mooi of lelijk, oud of nieuw, ‘ik wil hier weg’ of ‘ik wil hier sterven’. Weet jij met jouw gedicht de mensen te raken en een nieuw inzicht aan te leveren? Dan ben jij (of u) de stadsdichter 2022.

Voor de goede orde: een stadsdichter maakt gedurende het jaar 2022 zes gedichten die de stad Beverwijk of haar inwoners tot onderwerp heeft. Behalve lokale roem wordt de dichter gelauwerd met veel aandacht en een bescheiden vergoeding.

Naast je ‘Natuur in Beverwijk-gedicht’ zien we nog graag een tweede gedicht van tegemoet. Onderwerp is vrij, maar graag wel als uitgangspunt de stad. 

Mail je schrijfsels vóór 23 januari naar: jtz@xs4all.nl De jury bestaat net als andere jaren uit vertegenwoordigers van schrijvend en lezend Beverwijk. 

De uitslag wordt 27 januari bekendgemaakt door wethouder Brigitte van den Berg.

Isa van Klaveren, toenmalig stadsdichteres van Beverwijk.