Column Blik van Co: ‘Staat de armoede voor deur?’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Het is het jaar 2049. Ik loop schuifelend door Beverwijk. Een gure wind waait door de straten. Plastic tassen en ander zwerfvuil hopen zich op in de portieken van de vele woontorens die toentertijd de woningnood moesten opvangen. Ze zijn vervallen en bepalen het beeld in de straat door de dichtgetimmerde ramen en verwaarlozing. 

Een moeder schuifelt met de kinderwagen een krantenkiosk in en loopt even later naar buiten met een krant. Ze is een van de weinigen op straat. Eens was Beverwijk een bruisende stad en Wijk aan Zee een familiedorp. Zij waren het hart van de industrie in Noord-Kennemerland. 

De grote staalfabriek Tata Steel met zijn rokende schoorstenen torenden toen hoog boven de horizon uit. Er was werk en geld in overvloed in die jaren. Tata Steel was eens de grootste werkgever van de IJmond die staal naar de hele wereld exporteerde. Enkele milieubarbaren met oogkleppen op hebben ervoor gezorgd dat dit staalbedrijf verdwijnen moest. Alles is nu in verval geraakt. 

Een verpauperde stad waar bijna iedereen zonder baan zit en afhankelijk is van een uitkering. Met de massawerkeloosheid kwam de armoede. De depressie. De alcohol. De drugs. De zelfmoorden. Het geweld. De slechte eetgewoontes. Ook levert de huisarts voortdurend slag tegen de immense gezondheidsproblemen. Kinderen die hier opgroeien, hebben weinig hoop. 

Hopen dat het hier niet zal gebeuren 

Als ze gaan solliciteren, wat zijn dan hun kansen? Ze hebben meestal niet de juiste opleiding, ze hebben geen nette kleren voor een sollicitatiegesprek. Werknemers kijken naar de postcode op het sollicitatieformulier en zien waar ze vandaan komen. Je weet meteen dat zij die baan op hun buik kunnen schrijven. Ook nu weer is het een drukte van jewelste bij het opvanghuis voor daklozen aan de Breestraat. Ik ga even op een bankje zitten, want ik kan niet zo lang meer staan.

Maar terug naar nu, het jaar 2022. Ik zit heerlijk in mijn relaxfauteuil. Op tafel staat een goed glas wijn met wat versnaperingen. Kijkend naar de documentaire over Schotland, waar Tom Egberts op subtiele wijze laat zien hoe het kan verkeren als men de (zware) industrie sluit. Laten wij alstublieft hopen dat dit hier niet zal gebeuren.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl