Column Blik van Co: ‘Regenboogpad in Heemskerk’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Laat ik vooropstellen dat ik niets tegen homo’s, transgenders en andere lhbtiq’ers (kan het nog moeilijker) heb. In deze kolom wil ik alleen duidelijk maken dat ik als hetero mij heel erg gediscrimineerd voel. U vraagt zich af waarom? 

Als ik door de dorpsstraat van Castricum fiets dan rij ik langs de kerk. Daar heeft men een oversteekplaats in de regenboog kleuren. Een regenboogzebrapad is een oversteekplaats in verschillende kleuren waarbij steden aangeven dat diversiteit, holebi’s en transgenders welkom zijn. 

Als hetero heb ik dit altijd al onzin gevonden want het is veel eenvoudiger, gemakkelijker en goedkoper om gewoon een bord aan het begin van de gemeentegrens te hangen met “Welkom voor iedereen”. Nee, men beschildert liever de openbare ruimte en spreekt dan over een zebrapad. Onzin natuurlijk want krachtens het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) moet een voetgangersoversteekplaats (zebrapad) bestaan uit witte strepen. 

Het regenboogzebrapad zonder witte strepen voldoet dus niet aan deze gestelde inrichtingseis. Mijn discriminatie gevoelens kregen een extra duw toen ik verleden week in het Dagblad Kennemerland las dat het ruim drie jaar heeft geduurd voordat Heemskerk een regenboogpad heeft en wel het voetpad langs de Karshofflaan op initiatief van raadslid Robbert Nijboer (D66). 

Als hetero heb ik dit altijd al onzin gevonden

“Het is een soort monument, iets symbolisch. Het gaat om zichtbaarheid van homo’s, transgenders en andere lhbtiq’ers in Heemskerk. Het is naïef om te denken dat hier stelletjes niet voor de voeten gespuugd worden als ze hand in hand lopen. Grofweg tien procent van de mensen is lhbtiq’er in Heemskerk, het gaat om vierduizend mensen”, aldus Nijboer. 

Dit betekent dat er 36.000 (zesendertigduizend) heteromensen in Heemskerk wonen. Wethouder Gaatze de Vries beweert dat de laatste jaren steeds meer lhtbiq’ers lastig worden gevallen. Maar volgens het Discriminatiebureau Kennemerland is er geen enkele aangifte gedaan. Dus dit voetpad, op basis van de cijfers van het Discriminatiebureau Kennemerland heeft men onnodig “bevuild”. 

De gemeente Heemskerk stelt dat zij niet genoeg tot uitdrukking kan brengen dat lhbtiq’ers gelijkwaardig zijn net als iedereen en dat zij niet moeilijk zullen doen als ze voor hun geaardheid uitkomen. Maar moet je dit dan doen door de openbare ruimtes te bevuilen? 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl