Column Blik van Co: Museumjaarkaart

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Enkele weken geleden vierden wij een jubileum en dit vierden wij in familiekring. Weken van tevoren werd aan ons gevraagd of wij nog een passend cadeau wisten en dat wisten we. Een museumjaarkaart!!! Afgelopen zondag wilden we gebruik maken van deze kaart.

Ons museumuitje zou het Stoomgemaal worden in Halfweg. Onze keuze voor dit museum ligt aan het feit dat mijn vader, samen met zijn broer, een stoommachine hebben nagebouwd. 

Overgeslagen

Geen detail hebben ze overgeslagen en dit letterlijk met de hand nagemaakt. Vroeger werd alles met klinknagels geklonken en zo ook deze stoommachine.

Jarenlang heeft de machine in een doos bij mij in de schuur gestaan. Op zeker moment kwam ik in contact met de voorzitter van het Stoomgemaal in Halfweg. Hij had wel oren naar deze met de handgemaakte stoommachine. Er werden contracten gemaakt en het museum zou hem weer draaiende maken en dat geschiedde ook. We hebben hem vele jaren geleden draaiende gezien, maar nu we een museumjaarkaart hebben zou dit voor ons het tweede bezoek worden. 

Ik zag de stoommachine die mijn vader en zijn broer hadden nagemaakt

Voordat wij op pad naar Halfweg gingen raadpleegde wij nog even hun website of ze open waren. Opgetogen reden we naar Halfweg. Op de deur stond wel een klein bordje met gesloten, maar het vreemde was dat we stemmen hoorden aan de andere kant van de deur. “Ik denk dat ze het bordje vergeten zijn om te draaien”, sprak ik mijn vrouw toe. Wij naar binnen en met een oogopslag zag ik de stoommachine die mijn vader en zijn broer hadden gemaakt. 

We wilden ernaar toe lopen, komt er opeens een keurig geklede dame naar ons toe en zegt in het perfect Nederlands: “Ik ken u niet”. “Dat kan kloppen want ik ken u ook niet ”, sprak ik met een glimlach tegen haar. “Er is nu een besloten feest en dat duurt tot zeven uur vanavond”. 

Eerste kennismaking

“Maar mevrouw wij zijn echt niet van plan om tot zeven uur te blijven hoor”, antwoordde ik haar. “Nee, dat is ook niet de bedoeling want besloten betekent dat het museum voor het publiek gesloten is”. Dit was onze eerste kennismaking met de museumkaart. 

Co Backer

jalbacker@telfort.nl