Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Foto-expositie in de Visserhallen in IJmuiden

Algemeen

IJMUIDEN - In de expositie ‘the B-side’ in de Visserhallen geven 24 fotografen hun interpretatie van het begrip ‘the backside’. Sommigen laten letterlijk de doorgaans verborgen achterkant van een gebouw of huizenrij te tonen. Anderen laten in hun foto’s de keerzijde van onze samenleving zien.

De Amerikaanse fotograaf Fred Hoerr toont bij voorbeeld beelden uit Los Angeles van het systeem dat de waterhuishouding rond de stad regelt. De kanalen en tunnels van deze ‘waterservice’ bieden een onderkomen aan daklozen.

Van de Duitse fotograaf Hendrik Lietmann is een serie te zien die hij maakte in het Ruhrgebied, waar de verstrengeling van wonen en industrie soms tot absurde situaties leidt. In het werk van Bob Negryn is het de toeristenindustrie die voor merkwaardige dissonanten zorgt in het prachtige Zwitserse berglandschap. 

Dat de ‘keerzijde’ niet altijd geassocieerd hoeft te worden met verval en teloorgang, toont het werk van Dolph Kessler. Hij ontdekt schoonheid op onverwachte plekken. In zijn foto’s leiden lijnen en vlakken een eigen leven. De compositie is belangrijker dan dat wat afgebeeld wordt. Murray Maffra fotografeerde de rommelige achtergevels van huizen bij stations. Door een perfecte kadrering wist hij de chaos te bedwingen en om te vormen tot collageachtige beelden. Ook Joni Spaan slaagde erin van samenraapsels van bouwkundige elementen hechte composities te maken.

Heel anders zijn de verstilde beelden die Dirk Kome maakte in lege kamers en op een boerenerf. Deze zijn ontroerend en melancholiek. Ze roepen een sfeer op van vergankelijkheid. Deze voorbeelden illustreren hoe divers de deelnemende fotografen het begrip ‘the backside’ hebben verbeeld. Het resultaat is een boeiende expositie, die een bezoek aan de Visserhallen zeer de moeite waard maakt.

Van 22 mei tot 17 juli zijn de Vishallen in IJmuiden geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. www.visserhallen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
In Paramaribo bepalen typische Surinaamse muurschilderingen het straatbeeld.
Afbeelding
Jacco Tuijn observeert scherp en heeft oog voor detail: Fototentoonstelling in Heliomare Algemeen 2 feb, 13:00
Afbeelding
Column Blik van Co: 'Opruiing over Tata Steel blijft maar doorgaan' Algemeen 1 feb, 18:30
Afbeelding
Beverwijkse bewoners vragen om verkeersveiligheid Algemeen 1 feb, 17:55
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: dit zijn de 17 stemlocaties in Beverwijk Algemeen 31 jan, 18:36
Afbeelding
Beverwijkse stadsfotograaf Marissa Ooijevaar levert vierde foto 'Kunst uit de Wijk' Algemeen 31 jan, 12:00
Afbeelding
Eerste zeekabel voor windpark Hollandse Kust (west Alpha) gelegd tot aan 'stopcontact' van TenneT op zee Algemeen 30 jan, 21:18
Afbeelding
Rondleiding 'Een Zee van Staal': Verhaal van zestien beelden en hun kunstenaars Algemeen 30 jan, 15:29
Afbeelding
Anish Giri wint 85e editie van Tata Steel Chess Tournament Algemeen 29 jan, 22:57
Afbeelding
Auto bijna in brand bij Beverwijkse Bazaar 112-nieuws 28 jan, 12:45
Afbeelding
'Beverwijkers in dienst van Napoleon' Algemeen 27 jan, 16:07
Afbeelding
Tata Chess Festival met leuke speurtocht: 'Waar is de witte pion?' Algemeen 27 jan, 15:47
Afbeelding
Ouderwets schaakweekend in Wijk aan Zee Algemeen 26 jan, 14:30
Afbeelding
Programma Gluren bij de Buren 2023 bekend: Genieten van lokale amateurkunst! Algemeen 26 jan, 12:30
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Beverwijk

Op Rodi Beverwijk volg je het laatste nieuws uit Beverwijk. Rodi Beverwijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Beverwijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Beverwijk in je mailbox.