Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Foto-expositie in de Visserhallen in IJmuiden

Algemeen

IJMUIDEN - In de expositie ‘the B-side’ in de Visserhallen geven 24 fotografen hun interpretatie van het begrip ‘the backside’. Sommigen laten letterlijk de doorgaans verborgen achterkant van een gebouw of huizenrij te tonen. Anderen laten in hun foto’s de keerzijde van onze samenleving zien.

De Amerikaanse fotograaf Fred Hoerr toont bij voorbeeld beelden uit Los Angeles van het systeem dat de waterhuishouding rond de stad regelt. De kanalen en tunnels van deze ‘waterservice’ bieden een onderkomen aan daklozen.

Van de Duitse fotograaf Hendrik Lietmann is een serie te zien die hij maakte in het Ruhrgebied, waar de verstrengeling van wonen en industrie soms tot absurde situaties leidt. In het werk van Bob Negryn is het de toeristenindustrie die voor merkwaardige dissonanten zorgt in het prachtige Zwitserse berglandschap. 

Dat de ‘keerzijde’ niet altijd geassocieerd hoeft te worden met verval en teloorgang, toont het werk van Dolph Kessler. Hij ontdekt schoonheid op onverwachte plekken. In zijn foto’s leiden lijnen en vlakken een eigen leven. De compositie is belangrijker dan dat wat afgebeeld wordt. Murray Maffra fotografeerde de rommelige achtergevels van huizen bij stations. Door een perfecte kadrering wist hij de chaos te bedwingen en om te vormen tot collageachtige beelden. Ook Joni Spaan slaagde erin van samenraapsels van bouwkundige elementen hechte composities te maken.

Heel anders zijn de verstilde beelden die Dirk Kome maakte in lege kamers en op een boerenerf. Deze zijn ontroerend en melancholiek. Ze roepen een sfeer op van vergankelijkheid. Deze voorbeelden illustreren hoe divers de deelnemende fotografen het begrip ‘the backside’ hebben verbeeld. Het resultaat is een boeiende expositie, die een bezoek aan de Visserhallen zeer de moeite waard maakt.

Van 22 mei tot 17 juli zijn de Vishallen in IJmuiden geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. www.visserhallen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
In Paramaribo bepalen typische Surinaamse muurschilderingen het straatbeeld.
Afbeelding
Schiphol compenseert reizigers die vlucht misten door lange wachtrij Algemeen 11 aug, 21:59
Afbeelding
‘Zomer op ’t plein’ met dansjes uit Afrika Algemeen 11 aug, 21:25
Afbeelding
Ingezonden Brief: De veelbelovende start van Samen Lokaal Algemeen 11 aug, 13:30
Afbeelding
Column GGD Kennemerland: Herhaalprik Algemeen 11 aug, 09:00
Afbeelding
Het gele pareltje van Wijk aan Zee Algemeen 10 aug, 18:41
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 10 aug, 10:38
Afbeelding
Linkbuilding Algemeen 10 aug, 10:09
Afbeelding
Reddingsbrigade Nederland: ‘Wees extra alert op (zwem)veiligheid bij hittegolf’ Algemeen 10 aug, 00:17
Afbeelding
Zomercafé met Oekraïense kinderen Algemeen 9 aug, 23:59
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Suppend zwerfafval rapen Algemeen 8 aug, 17:40
Afbeelding
Dorpswandeling Wijk aan Zee met de zingende gids Algemeen 8 aug, 16:30
Afbeelding
Duinbehoud verzoekt de provincie om aanscherping natuurvergunning Tata Steel Algemeen 7 aug, 23:05
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Beverwijk

Op Rodi Beverwijk volg je het laatste nieuws uit Beverwijk. Rodi Beverwijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Beverwijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Beverwijk in je mailbox.