De wielerronde van Beverwijk in 2019.
De wielerronde van Beverwijk in 2019. (Foto: Aangeleverd)

Feestweek van Beverwijk wordt Stadsfeest Beverwijk: ‘Dit wil je niet missen....!’

Algemeen

BEVERWIJK - Twee jaar lang was het niet mogelijk festiviteiten te organiseren, maar de jaarlijkse feestweek van Beverwijk is terug op de kaart en misschien wel sterker dan ooit tevoren. Een nieuwe datum, een nieuwe opzet en een nieuwe naam: Stadsfeest Beverwijk. Maar uiteraard wel met een aantal vertrouwde elementen, die in het verleden al belangrijke pijlers waren onder het succes van het evenement. Blokkeer je agenda van woensdag 22 tot en met zondag 26 juni, want dit wil je niet missen…! 

Nieuwe naam en nieuwe datum

Het meest in het oog springende verschil met de traditionele feestweek van voorheen is dat alle festiviteiten nu eind juni plaatsvinden in plaats van begin augustus. De reden? In augustus zijn veel mensen nog op vakantie, waardoor ze het leukste feestje van de stad zouden moeten missen. Bovendien is er in die maand op diverse plekken in de regio al van alles te beleven. In juni staan we nog vlak vóór de vakantieperiode en luidt het Stadsfeest Beverwijk letterlijk de zomer in! En hoewel historische gegevens over het weerbeeld geen enkele garantie bieden voor de toekomst, kunnen we toch wel voorzichtig stellen dat juni ook weer-technisch gezien een goede keuze is. Sinds de start van dit millennium was het bijvoorbeeld op de tweede donderdag van augustus slechts 10 van de 21 keer droog, terwijl het op de laatste donderdag van juni maar liefst 17 van de 21 keer droog was. Bovendien is dit de week waarin het ’s avonds het langst licht blijft! Alle seinen lijken dus op groen te staan om Beverwijk een knalfeest te bezorgen dat zijn weerga niet kent. 

Muziek 

Geen feest zonder een goed stuk muziek, dus direct op woensdag 22 juni barst op twee buitenpodia het spektakel los. Brafoer presenteert om 19:00 uur op het Stationsplein Brafoer & Friends, een vier uur durende muzikale belevenis van hoog niveau. De hele avond staat er een geweldige liveband op het podium en deze band begeleidt tevens diverse (landelijk) bekende artiesten. Op hetzelfde moment staan op het podium aan de Koningstraat vanaf 19:00 uur doorlopend artiesten die vorm geven aan de Hollandse avond. Tot middernacht wisselen de optredens elkaar af, zodat het publiek geen moment stil hoeft te blijven staan. Het podium aan de Koningstraat betreft een samenwerking tussen bar Notelle en café Asgard. Donderdagavond is het hier tijd voor ‘Geflipt’ met DJ’s in samenwerking met Mr. Saxo en mogelijk zelfs een drummer. Vrijdagavond draaien diverse DJ’s de beste hits uit de 90s en zaterdagavond wederom ‘Geflipt’ met DJ’s uit deze regio. Zondag begint het vaten legen al om 16:00 uur met een optreden van Ray Band bij café Asgard. Maar er is meer! Brafoer heeft op vrijdag 24 juni van 16:00 tot 23:00 uur maar liefst zeven regionale bands op het podium staan: Decades, The Ravels, GAAF!, Serious Fun, IT 66, Sixty Pound en De Neven van Ed. Ook tijdens de inmiddels traditionele barbecuewedstrijd van Brafoer op zaterdag is live muziek van drie alom geliefde bands: The Rocking Robins (16:00 uur), de Ruud Jansen Band (18:30 uur) en Tommy Inc. (21:00 uur). Een geweldige line-up die ongetwijfeld veel publiek zal trekken.

Kortebaandraverij 

De kortebaandraverij vindt zoals gebruikelijk plaats op donderdagmiddag. Aan het begin van de middag maken de pikeurs zich gereed voor de races, het eerste startschot zal naar verwachting om 14:00 uur klinken. Aan het concept is niets veranderd, want waarom zou je één van de meest succesvolle onderdelen van de jaarlijkse festiviteiten gaan wijzigen? De Beverwijkse Harddraverijstichting Prins Bernhard verwacht ook dit jaar 24 paarden aan de start te hebben. Wie gaat er met de beker vandoor? En welke toeschouwers weten het verloop van de wedstrijd zodanig in te schatten dat ze hun inleg bij de totalisator weten te verveelvoudigen? We gaan het allemaal beleven! 

Het ringsteken vormde jarenlang de aftrap van alle festiviteiten, maar is in de nieuwe opzet verhuisd naar de vrijdagavond. Als vanouds zullen de sierlijke combinaties met aangespannen paard zich over de Zeestraat voortbewegen en proberen de deelnemers de opgehangen ringen te bemachtigen. Een prachtig schouwspel voor jong en oud, dat steevast op een grote schare fans kan rekenen. 

Vers- en Brocantemarkt 

Het was een aantal jaren vaste prik op de eerste zaterdag van de maand: de Vers- en Brocantemarkt. Tijdens het Stadsfeest Beverwijk komt deze markt terug, in samenwerking met de winkeliersverenigingen in het centrum van de stad. Een sfeervolle markt naar Frans model, met veel culinaire verrassingen en leuke kraampjes om te snuffelen tussen de meest uiteenlopende handelswaar. 

Brafoer BBQ-beest 

Wat enkele jaren geleden begon als een experiment, mag inmiddels een goede traditie genoemd worden. Bij Brafoer strijden weer een aantal deelnemers om de titel Brafoer BBQ-beest. Ze krijgen elk een doos met dezelfde ingrediënten (vlees, vis en groente) om gerechten mee te maken. Die gerechten bereiden ze op de Big Green Egg, een zeer populair type barbecue. Wie doet dat het beste en laat zijn gasten het lekkerst smullen? Heel wat bezoekers zullen deze middag en avond smullen van hetgeen door de deelnemers wordt bereid. 

Wielerronde 

De Ronde van Beverwijk is terug op de zondag en vormt daarmee zoals vroeger de afsluiting van vijf dagen feest. Het Wielercomité Beverwijk bereidt in samenwerking met BRC Kennemerland een mooie koers voor, waarbij om 13:30 uur de renners in de sportklasse starten. Om 15:15 uur klinkt het startsein voor de amateurs, junioren, beloftes en professionals. Op twee podia langs het parcours zorgen artiesten voor een muzikale omlijsting.

Het Stadsfeest Beverwijk wordt mogelijk gemaakt door een groot aantal ondernemers die een financiële of materiële bijdrage leveren en kan plaatsvinden dankzij de welwillende medewerking van de gemeente Beverwijk.

Afbeelding
Zomerspektakel 2022 in Beverwijk: dansen, sport, koken en theater centraal Algemeen 26 jun, 04:52
Afbeelding
DamesVISdag in Spaarnwoude: ‘Gewoon een leuke dag beleven!’ Algemeen 25 jun, 09:00
Afbeelding
Eerste zeekabel voor aansluiting windparken op zee Algemeen 24 jun, 19:30
Afbeelding
Themakoor Wijk aan Zee viert 50-jarig jubileum Algemeen 24 jun, 10:00
Afbeelding
MIND Us erevoorzitter koningin Máxima bezoekt Nova College in Beverwijk Algemeen 24 jun, 07:00
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Column Blik van Co: ‘Doorfietsroute heeft totaal geen toegevoegde waarde’ Algemeen 22 jun, 20:00
Afbeelding
De Kennemers trekt na 104 jaar zondagselectie terug Algemeen 22 jun, 19:30
Afbeelding
Pokémon ruilmiddag in feestweek bij bmm games n’ vinyl op de Breestraat Algemeen 22 jun, 06:44
Afbeelding
‘Op de sluizen van IJmuiden’: expositie in Zee- en Havenmuseum IJmuiden Algemeen 22 jun, 06:41
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Beverwijk

Op Rodi Beverwijk volg je het laatste nieuws uit Beverwijk. Rodi Beverwijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Beverwijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Beverwijk in je mailbox.