Er kan weer gerepareerd worden.
Er kan weer gerepareerd worden. (Foto: Aangeleverd)

Repair Café hoopt haar 1000ste reparatieklus te klaren

Algemeen

BEVERWIJK - In Paviljoen Westerhout in Beverwijk werd op 19 maart 2016 het Repair Café opgericht. Nu dit jaar alle corona perikelen weer achter de rug zijn, hebben de vrijwilligers de draad weer vanaf 19 februari opgepakt. De eerstvolgende Repairdag is aanstaande zaterdag 21 mei. Deze dag wordt heel speciaal en spannend want dan hoopt men de duizendste reparatie klus te klaren.

door Co Backer

Wat is een Repair Café?

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. In Paviljoen Westerhout, waar het Repair Café is gehuisvest, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld zijn een stofzuiger, koffiezetapparaat, haardroger, boormachine, fiets, rollator etc. Er zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen. Ook als u niets te repareren heeft dan bent u uiteraard van harte welkom om een kopje koffie te komen drinken of gewoon te komen kijken/leren. Het heet tenslotte Repair Café. 

Kapotte spullen

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Je kunt helpen bij een reparatie van iemand anders of inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen. 

Er wordt ontzettend veel weggegooid. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem waardoor reparatiekennis snel verdwijnt. 

Je kunt helpen bij een reparatie van iemand of inspiratie opdoen aan de leestafel

Daarom is er het Repair Café! Mensen met reparatiekennis krijgen de waardering die zij verdienen. Waardevolle praktische vaardigheden worden overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. 

Andere manier kijken

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Repair Café-vrijwilligers gaan ook langs op scholen om daar reparatielessen te verzorgen. Op deze beide manieren draagt het Repair Café bij om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen! Aanstaande zaterdag 21 mei 2022 hoopt Repair Cafe in Paviljoen Westerhout haar 1000ste reparatie te kunnen klaren. Wie weet heeft u dan de duizendste klus. De openingstijden zijn van: 12.30 uur tot 15.30 uur.

Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Column Blik van Co: ‘Doorfietsroute heeft totaal geen toegevoegde waarde’ Algemeen 22 jun, 20:00
Afbeelding
De Kennemers trekt na 104 jaar zondagselectie terug Algemeen 22 jun, 19:30
Afbeelding
Pokémon ruilmiddag in feestweek bij bmm games n’ vinyl op de Breestraat Algemeen 22 jun, 06:44
Afbeelding
‘Op de sluizen van IJmuiden’: expositie in Zee- en Havenmuseum IJmuiden Algemeen 22 jun, 06:41
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Bram Loots Nederlands kampioen 400m wisselslag Algemeen 17 jun, 14:33
Afbeelding
Wandeling op terrein transformatorstation tijdens Dag van de Bouw Algemeen 17 jun, 13:17
Afbeelding
Inloopmomenten voor omwonenden over windscherm bij Tata Steel Algemeen 17 jun, 13:11
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Beverwijk

Op Rodi Beverwijk volg je het laatste nieuws uit Beverwijk. Rodi Beverwijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Beverwijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Beverwijk in je mailbox.