Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Intrek zeekabel op strand Heemskerk / Wijk aan Zee

Algemeen

HEEMSKERK/WIJK AAN ZEE – Afgelopen weekend werd op het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee de eerste van vier zeekabels ingetrokken onder de duinen door. Dit leverde mooie plaatjes op. Jong, oud, professional en hobbyfotograaf zijn uitgenodigd om het een en ander op de foto vast te leggen. Uiteraard aan iedereen het verzoek om de ter plekke geldende veiligheidsvoorschriften altijd in acht te nemen. Deel uw foto’s en maak kans op een leuke prijs.

Ook fotowedstrijd TenneT is van start gegaan

Na de voorbereidingen in de afgelopen week was het wachten op de juiste omstandigheden qua weer en getij. Vrijdagnacht zijn de golven eindelijk laag genoeg en gaat de eerste intrekoperatie door aannemer Jan de Nul (JLC) van start. In de komende maanden legt JLC in totaal 235 kilometer aan elektriciteitskabels voor de kust van Heemskerk en Wijk aan Zee. Daarmee brengt Tennet in de komende jaren groene energie aan land van de windparken Hollandse Kust (noord) en (west Alpha).

Vorige week maandagavond zette het hefschip MPI Adventure de Moonfish voor de kust overboord. 

Kabelbegraafmachine

Daarna reed deze onbemande kabelbegraafmachine in de nachtelijke uren over de zeebodem naar het strand. Als een ‘futuristisch waterwezen’ uit de boeken van Jules Verne, kwam de Moonfish ter hoogte van het werkterrein op het strand uit zee

Om de eerste zeekabel van 34 kilometer onder de duinen door in te kunnen trekken, zal JLC de kabel van de lier vanaf het strand naar het hefschip brengen via het ponton dat in zee staat opgesteld. Als de kabel dit weekend is ingetrokken, laat JLC deze op zee zakken totdat die op de bodem ligt. Daarna komt de Moonfish in actie. Tijdens het intrekken (en de voorbereidingen) wordt er door team van JLC vier dagen 24 uur gewerkt.

Drijvende waterleiding

De Moonfish wordt gekoppeld aan een drijvende waterleiding, die water naar de machine pompt. Met een lang metalen zwaard, waarop krachtige waterjets gemonteerd zijn, maakt de machine een sleuf in de zeebodem waarin de Moonfish tegelijkertijd de kabel legt. Deze sleuf wordt direct weer gesloten. In totaal legt JLC vier zeekabels en per kabel neemt deze operatie twee dagen in beslag.

Live volgen

Wilt u de werkzaamheden live volgen en vastleggen? Dan biedt het dakterras van de rode infocontainer op het strand een perfect uitzicht. In dit infopunt vindt u uitleg over de werkzaamheden en het materieel dat voor deze bijzondere klus wordt ingezet. Uiteraard aan iedereen het verzoek om de ter plekke geldende veiligheidsvoorschriften altijd in acht te nemen.

De mooiste plaatjes kunnen rekenen op een leuke prijs. Zo zijn er drie cadeaubonnen van respectievelijk 150, 100 en 50 euro te vergeven. U kunt uw foto’s tot en met vrijdag 1 juli mailen naar roos.jurriens@tennet.eu. Aansluitend kiest de projectdirectie uit alle inzendingen de winnaars. 

Wie wil weten wat, wanneer en waar te gebeuren staat, kan daarvoor gratis de TenneT BouwApp downloaden. Vindt u het interessant om het project op de voet te volgen? 

Download dan gratis de TenneT BouwApp in de App Store (iOS) of Google Play (Android). Zo ontvangt u doorlopend actuele informatie over de werkzaamheden voor de aansluiting van de windparken voor de kust. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Zomerspektakel 2022 in Beverwijk: dansen, sport, koken en theater centraal Algemeen 26 jun, 04:52
Afbeelding
DamesVISdag in Spaarnwoude: ‘Gewoon een leuke dag beleven!’ Algemeen 25 jun, 09:00
Afbeelding
Eerste zeekabel voor aansluiting windparken op zee Algemeen 24 jun, 19:30
Afbeelding
Themakoor Wijk aan Zee viert 50-jarig jubileum Algemeen 24 jun, 10:00
Afbeelding
MIND Us erevoorzitter koningin Máxima bezoekt Nova College in Beverwijk Algemeen 24 jun, 07:00
Afbeelding
1,5 miljoen voor verduurzamen culturele instellingen Duurzaam 23 jun, 12:46
Afbeelding
‘Het contrast maakt het mooi en spannend’ Algemeen 23 jun, 12:02
Afbeelding
Column Blik van Co: ‘Doorfietsroute heeft totaal geen toegevoegde waarde’ Algemeen 22 jun, 20:00
Afbeelding
De Kennemers trekt na 104 jaar zondagselectie terug Algemeen 22 jun, 19:30
Afbeelding
Pokémon ruilmiddag in feestweek bij bmm games n’ vinyl op de Breestraat Algemeen 22 jun, 06:44
Afbeelding
‘Op de sluizen van IJmuiden’: expositie in Zee- en Havenmuseum IJmuiden Algemeen 22 jun, 06:41
Afbeelding
Heerhugowaardse Mayra: ‘Dansen is voor mij een vorm van therapie’ Zorg 18 jun, 17:00
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Beverwijk

Op Rodi Beverwijk volg je het laatste nieuws uit Beverwijk. Rodi Beverwijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Beverwijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Beverwijk in je mailbox.