Column Blik van Co: ‘Mijn 186ste column’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Ik probeer mijn columns meestal een positieve uitstraling te geven. Maar ik moet bekennen dat het goed is om ook af en toe tegen heilige huisjes aan te schoppen maar wel met onderbouwing van feiten. Logisch, dit wordt niet door iedereen gewaardeerd en vooral niet door diegene die het aangaat, maar de positieve reacties hebben duidelijk de overhand. 

Ben ik dan zo’n enorme pessimist? Nee, ik ben een optimist want de vele mensen die mij kennen weten dit, maar als columnist ontpop ik me als een geboren en getogen BEVERWIJKER met een dosis kennis, nuchter- en vrolijkheid. Daarom schrijf ik onder andere columns over onderwerpen die op dat moment actueel zijn in de maatschappij of politiek of over onderwerpen die mij zelf op dat moment bezighouden, maar ook komische columns. 

In de wandelgangen sta ik erom bekend dat ik voor niets of niemand terugdeins en geef ik mijn ongezouten (soms harde) mening weer, maar gelet op de (positieve) reacties deelt u vaak deze mening. Er ontstaan soms discussies over het onderwerp waarover ik heb geschreven. Ja, zelfs over mij! Het is voor mij één van de belangrijkste doelen omdat ik de lezers van mijn columns wakker wil schudden en aan het discussiëren en aan het praten te krijgen. 

Belangrijkste wat ik met mijn column kan bereiken is oproepen van emotie

Er gelden nauwelijks beperkingen voor wat het onderwerp van een column kan zijn en daarom worden gelukkig aan columnisten door de Nederlandse rechter een grote mate van vrijheid toegekend in hun columns. Deze vrijheid kan zich ook uitstrekken tot teksten die, als ze buiten een column geschreven zouden zijn, als kwetsend of beledigend gekenmerkt worden. 

Het belangrijkste wat ik met mijn column bij de lezer kan bereiken is het oproepen van een emotie; of het nou de lach, kwaadheid of instemming is, mijn column heeft dan in elk geval wat bij de lezer teweeggebracht en dat is de belangrijkste reden waarom ik deze columns voor de Beverwijker en Heemskerkse Courant schrijf. 

Op 16 augustus 2018 schreef ik mijn eerste wekelijkse column (Oortjes) en nu ik deze column schrijf is het zondag 5 juni 2022 en mijn 186ste column is een feit. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl