Gratis routeboekje Oer-IJ fietstocht

Algemeen
Van Amsterdam naar Castricum en Uitgeest.
Van Amsterdam naar Castricum en Uitgeest. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Er is een nieuw routeboekje verschenen van de e-bikeroute ‘Langs de oevers van het Oer-IJ’, een fietstocht van zes aangesloten trajecten van Amsterdam naar Castricum en Uitgeest en via Velsen terug naar de hoofdstad. In totaal over 113 kilometer. Het is gratis verkrijgbaar. 

Van Amsterdam naar Castricum en Uitgeest

Nieuw zijn extra pagina’s met informatie over vismigratieprojecten rond het Noordzeekanaal, waar Rijkswaterstaat met innovatieve oplossingen belemmeringen voor trekvissen probeert op te heffen.

De fietstocht werd afgelopen jaar door de Stichting Oer-IJ gelanceerd als activiteit in het kader van het ‘Jaar van het Landschap’. In de routebeschrijving is veel extra informatie opgenomen over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het landelijk gebied in de driehoek Amsterdam, Alkmaar, Velsen. In samenwerking met de waterschappen is over de tocht ook een podcast gemaakt. De provincie Noord-Holland heeft plannen om van het traject een officiële vaste themaroute te maken, wat betekent dat overal langs het traject speciale verwijzingsbordjes komen te staan. Nu al kan gebruik worden gemaakt van de knooppunten uit het routenetwerk. De adressen waar het boekje kan worden opgehaald zijn te vinden op de website www.oerij.eu . Daar is ook de route als bestand digitaal beschikbaar en als GPX-file te downloaden voor route-navigatie.

Waar is boekje te verkrijgen ?

De route ‘Langs de Oevers van het Oer-IJ’ is een initiatief van de Stichting Oer-IJ en gemaakt naar aanleiding van het themajaar ‘Ode aan het Landschap’. Het routeboekje is gratis verkrijgbaar.

Castricum: bij Archeologiemuseum Huis van Hilde, gebouw De Duynkant van de stichting Oud Castricum, Camping Bakkum, restaurant Johanneshof, bezoekerscentrum van het PWN De Hoep, De Tuin van Rommel, boekhandel Laan, Restaurant De Oude Keuken en Bosbuffet Het Hof van Kijk Uit.

Akersloot: bibliotheek, historische vereniging Oud Akersloot, Museumgemaal.Heiloo; bibliotheek, Archeologisch museum Baduhenna, VVV Informatiepunt bij de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus.

Beverwijk: bibliotheek, horecabedrijf Vuurland.Heemskerk: bibliotheek, uitspanning de Kruisberg, de Patatoloog.

Uitgeest: bibliotheek, gemeentehuis, Erfgoedpark De Hoop, restaurant Krelis, Oud Uitgeest, boekhandel Schuyt, Restaurant Havenrijk , Bistro ‘t Schippersrijk, fietsverhuur Chopper, camping de Swaenebloem, Fort KIJ’K.

Zaandam: bibliotheek, gemeentehuis.Velsen: bibliotheek locatie IJmuiden, Pieter Vermeulenmuseum, SnowWorld, Informatieboerderij Zorgvrij, Museum Beeckestijn, Brasserie Beeckestijn. 

Afbeelding