Column Blik van Co: ‘Doorfietsroute heeft totaal geen toegevoegde waarde’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Vanaf de Pontweg in Velsen-Noord, die een belangrijk onderdeel is van de doorfietsroute, zie je hem liggen. “Ha, we halen hem wel want het is aardig druk met de scheepvaart waardoor de pont niet over kan steken en hij heus wel op ons zal wachten zodat wij nog mee kunnen” fluister ik naar mijn medeweggebruikers. Mis, helemaal mis. De bomen gaan omlaag en de klep wordt gesloten.

Heel even vaart de pont naar voren en stopt dan een meter uit de kant. “De klantvriendelijkheid viert hier geen hoogtij, waarom wacht ie niet even”, spreekt een man me aan. Verbaal geeft hij haarfijn aan wat hij hiervan vindt, maar dat wil ik u besparen. En hij is niet de enige die mij aanspreekt. 

“We mogen trots zijn op zo’n doorfietsroute. Dit is echt het ei van Columbus. Heb je al gehoord dat het stuk Warande tussen de Zonnebloemlaan en Plantage zeer waarschijnlijk niet doorgaat”. “Nee, ik weet niet alles, maar waarom niet”, stel ik mij bescheiden op. “De omwonende voorzien een hoop problemen en weet je dat dan de toegekende Provinciale subsidie niet doorgaat?”, vertelt hij mij bijna triomfantelijk. 

Deze “verbale” opstootjes krijg je als je lang moet wachten

“Je politieke zin toch doordrijven kost ons burgers alleen maar méér geld”. Hij draait zich om en begint tegen een vrouw uit te leggen hoe een gemeentebestuurder in elkaar zit.

 Deze “verbale” opstootjes krijg je als je lang moet wachten. Uiteindelijk wordt het wachten beloond en nadat iedereen op de pont staat vertrekt hij tergend langzaam naar de overkant waar wij na exact 53 minuten voet aan wal zetten op IJmuidens grondgebied. Als dit de zeer dure doorfietsroute moet voorstellen dan laat je je fiets thuis en neem je heerlijk de auto. 

De definitie van een doorfietsroutes zijn fietspaden tussen verschillende plaatsen waar fietsers gemakkelijk en zonder omweg grotere afstanden kunnen rijden. Ook houdt dit in dat fietsers ook echt kunnen doorfietsen zonder barrières of knelpunten. Je moet echt een bord voor je kop hebben als je dit beweert. 

Ik en met mij zeer vele fietsers zijn van mening dat zolang er nog geen fietstunnel onder het Noordzeekanaal ligt deze doorfietsroute een nutteloos geldverslindend project is. 

Co Backer 

jalbacker741@telfort.nl