Column Blik van Co: ‘Vakantie heerlijk!’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Zaterdag gaat de zomervakantie voor onze regio van start. Heerlijk even niks doen en genieten van de vrijheid die wij nu nog in Nederland hebben. Ook ik ga enkele weken met vakantie waardoor u mijn eerstvolgende column weer op donderdag 25 augustus kunt lezen. 

Je hoeft geen profeet te zijn dat de mobiele communicatie ook in deze vakantie een stempel zal drukken, want we kunnen niet meer zonder mobiele telefoon en internet. Zonder telefoon is hét grootste avontuur tegenwoordig. Ik weet me nog te herinneren dat de internetcafés, die er decennia geleden overal te vinden waren op de bekende vakantieplekken, uitpuilde. 

Jongeren zaten ‘s ochtends vroeg te videochatten met vriendjes die elders vakantie aan het vieren waren. De webcams kleurden roodgloeiend door de verhalen over eerste vakantieliefdes en enthousiaste speelpartijen. Hun ouders zaten naast hen e-mail van familie te lezen of, erger nog, van hun werk. Af en toe zag je zelfs een man of vrouw geconcentreerd de Blackberry beroeren, al lopend of zittend op de boulevard. 

In mijn jonge jaren was vakantie echt vakantie. Je was weg van huis, werk en familie. Niemand wist precies waar je was, noch had iemand de middelen om daar achter te komen. Als je naar huis wilde bellen, moest je met muntgeld in de rij bij de telefooncel gaan staan. 

Vakanties intensiever en avontuurlijker beleefd als er geen mobiele telefoon in de tassen zit

Het hedendaagse beeld verbaast me nog steeds. Waarom doen die mensen dat? Vóór de tijd van de mobiele telefoon was vakantie nog spannend, avontuurlijk. Je had het idee echt op reis te zijn. Bij thuiskomst kon je verhalen vertellen die je zou willen bundelen tot een boek. Nu heeft iedereen de foto’s al gezien voordat je het vliegtuig uitstapt. Mobiel surfen of chatten aan het strand is zelfs geen luxegedrag meer. 

De telefoon is hét vehikel geworden om ervaringen mee te delen. Vroeger was niet alles beter. Maar ik denk dat vakanties intensiever en avontuurlijker worden beleefd als er geen mobiele telefoon in de tassen zit. 

Probeer het eens. Onze koffers staan klaar. De mobiele telefoon staat op roaming, anders kan je niet bellen in Europa, en het tablet is geladen. 

Ik wens u allen een fijne en zonnige vakantie toe. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl