Column GGD-Kennemerland: Monkeypox

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Melanie Caitlin)

Deze week zijn de eerste GGD’en in Nederland (Amsterdam en Haaglanden) gestart met een vaccinatiecampagne tegen monkeypox. Dit is een virusinfectie die voor de meeste mensen niet gevaarlijk is, maar wel besmettelijk en erg vervelend. Mogelijk heeft u er in het nieuws de afgelopen weken over gelezen. GGD Kennemerland start komende maand ook met het vaccineren van de risicogroep.

Bij de huidige uitbraak wordt monkeypox vooral overgedragen door intensief huid-op-huidcontact, zoals tijdens seks. Iedereen kan via huid-op-huidcontact monkeypox krijgen. Het overgrote deel (98 procent) van de gevallen wordt gevonden onder mannen die seks hebben met verschillende mannen. 

Niet alles bekend

Het is voor het eerst dat er een monkeypox-virus rondgaat in Europa. Nog niet alles is bekend. Het virus kan dodelijk zijn voor mensen met een heel zwakke afweer, maar dat komt in Europa bijna nooit voor. U kunt er wel een tijdje goed ziek van zijn. Na een paar weken geneest u vanzelf. Er zijn ook medicijnen die helpen.

Doordat monkeypox, zoals het er nu voorstaat, een zeer specifieke doelgroep treft, ligt het gevaar van stigmatisering op de loer. Zeker deze week, met Pride Amsterdam op de agenda. ‘Iedereen moet zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn, zonder opgelegde norm van buitenaf. De realiteit is helaas anders en onze emancipatie vaak nog verre van voltooid. Ook in Nederland worden er nog dagelijks mensen gediscrimineerd en in elkaar geslagen om wie ze zijn of van wie ze houden.’

Kop indrukken

Laten we er samen dan ook voor zorgen dat monkeypox in Nederland snel en effectief de kop ingedrukt kan worden en dat de mensen die daarvoor gevaccineerd moeten worden, dat zonder oordeel van de rest van de samenleving kan doen. Het ligt in de lijn der verwachting dat we de komende jaren meer te maken gaan krijgen met de verspreiding van al dan niet nieuwe infectieziekten die ons allemaal of bepaalde groepen treffen. Wij bereiden ons daar als organisatie op voor zodat we iedereen, zonder aanziens des persoons, kunnen helpen.

Bert van de Velden, directeur GGD