Column GGD Kennemerland: Herhaalprik

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Melanie Caitlin)

De afgelopen maanden hebben inwoners ouder dan 60 jaar en mensen met een verminderde weerstand de mogelijkheid gehad om op een van onze vaccinatielocaties een herhaalprik tegen het coronavirus te halen. Komend najaar belanden we in een nieuwe fase. Iedereen van 12 jaar en ouder krijgt vanaf de tweede helft van september de mogelijkheid een extra prik na de booster te halen.

Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen en daar heeft vaccineren een belangrijke bijdrage aan geleverd. 

Nieuwe coronagolf

Toch houdt het kabinet rekening met een nieuwe coronagolf in het najaar. Om de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte op peil te houden, de zorg bereikbaar en om maatschappelijke belasting door bijvoorbeeld uitval van personeel te voorkomen, volgt nu een nieuwe vaccinatieronde.

Vooropgesteld is het halen van deze herhaalprik vrijwillig en bepaalt u zelf of u hier wel of niet gebruik van wil maken. 

Grote groep mensen

De verwachting is echter dat een grote groep mensen hier graag gebruik van maakt en dat maakt het nodig dat wij als GGD Kennemerland, net als andere GGD’en in Nederland, weer gaan opschalen om u zo goed en snel mogelijk te kunnen helpen. Daarbij vragen we om uw medewerking en geduld. We weten weliswaar beter hoe dit te organiseren, maar er blijven omstandigheden die we niet helemaal in de hand hebben, zoals b.v. de beschikbaarheid van geschoold personeel.

Hoger medisch risico

Als eerste worden de mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd, daarna alle anderen van 12 jaar en ouder. Deze herhaalprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte besmetting. Houd onze website en social media in de gaten om te zien of en wanneer u aan de beurt bent. Dat voorkomt teleurstelling aan de deur en zorgt ervoor dat onze medewerkers zich kunnen focussen op het vaccineren van zoveel mogelijk mensen.

Bert van de Velden, directeur GGD