IJmond IJzersterk opgericht: Verbinden van voor- en tegenstanders van Tata Steel

Algemeen
Het stichtingsbestuur (vlnr):Wim Moonen (penningmeester), Adrie Winkelaar (secretaris)  Bertus Berghuis (adviseer en raadsman) en Luuk Klaassen (voorzitter).
Het stichtingsbestuur (vlnr):Wim Moonen (penningmeester), Adrie Winkelaar (secretaris) Bertus Berghuis (adviseer en raadsman) en Luuk Klaassen (voorzitter). (Foto: Aangeleverd)

IJMOND - Na een jaar van voorbereiding is op woensdag 17 augustus officieel de stichting IJmond IJzersterk opgericht. Vier mannen met verschillende achtergronden uit de IJmond vonden het nodig om de negatieve beeldvorming over met name Tata Steel te ontzenuwen. Na diverse gesprekken met politici en ambtenaren in de IJmond, in Haarlem en in Den Haag, maar ook met verschillende ondernemers in de IJmond, is besloten een stichting op te richten. Het doel is om de voorstanders en tegenstanders rond Tata Steel meer met elkaar te verbinden en de dikwijls uiteenlopende standpunten meer bij elkaar te brengen.

Leefbaarheid verbeteren in kader van milieu en gezondheid

De stichting wil dat de basismetaalindustrie in de IJmond behouden blijft en zo snel mogelijk vergroend. Dit om de leefbaarheid in de IJmond te verbeteren in kader van milieu en gezondheid. Voor gezondheid is het milieu belangrijk maar een eveneens grote drijver van gezondheid is de sociaal economische leefomgeving en hier speel Tata een belangrijke rol in voor de IJmond. De stichting vind dat deze 2 elementen niet los van elkaar kunnen worden gezien. Mede daarom ziet de stichting Tata Steel niet als een probleem maar als onderdeel van de oplossing van het probleem.

Uit de vele gesprekken tot nu toe blijkt dat standpunten verharden en dikwijls zeer eenzijdig tot stand komen. De stichting wil niet alleen bruggen slaan tussen burgers, bedrijven en overheid, maar ook het onderwijs betrekken om de industrie en gelieerde bedrijven te vernieuwen en vooruit te helpen. Door publiciteit, het organiseren van bijeenkomsten en het geven van presentaties wil de stichting vanuit een zo neutraal mogelijk perspectief de kracht van de IJmond laten zien. De basismetaalindustrie vervult al meer dan 100 jaar aan honderdduizenden mensen niet alleen een boterham, maar ook een uitdagende levensinvulling waar menigeen trots op is.

Het bestuur van de stichting bestaat uit Luuk Klaassen (voorzitter), Adrie Winkelaar (secretaris), Wim Moonen (penningmeester) en Bertus Berghuis (adviseer en raadsman).

Afbeelding