Volkstuinder Jaap Zwaan maakt zich zelden druk

Algemeen
Jaap Zwaan
Jaap Zwaan (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Beverwijk en Heemskerk staan bekend om hun agrarische verleden. Veel inwoners hebben daardoor het gen van de groene vingers, dat terug te vinden is in de vele volkstuintjes die er in de IJmond zijn. Jammer genoeg wordt de ruimte om deze hobby uit te voeren steeds kleiner. Binnenduin en de Zeestraat in Beverwijk hebben al veel moestuinders gedwongen te stoppen. Een enkeling vindt nog een stukje grond bij een volkstuinvereniging, echter het wordt wel moeilijker. Ook in Velsen-Noord en Heemskerk dreigen deze kwekers van eigen groente steeds meer te verdwijnen.

door Siem Weterings

Steeds minder kwekers voor eigen groente in de IJmond

Reden om eens langs te gaan bij Kennemer volkstuinvereniging ‘De Goede Verwachting’ aan de Luttik Cie in Heemskerkerduin. Ze zijn de oudste volkstuinvereniging (vv) van Heemskerk, opgericht in 1950. Vroeger puur nutstuinen, nu meer recreatieve tuinen. Jaap en Hennie Zwaan uit Beverwijk hebben hier al zo’n 11 jaar een prachtige plek inclusief een 18 meter lange kas om hun eigen groenten te telen. Op dit complex zijn 41 tuinen en het ziet er allemaal erg professioneel uit. In het tuinhuisje van de familie Zwaan wordt thee gezet en Jaap gaat op zijn praatstoel zitten.

Zijn vader was hoefsmid en in de oorlog werkte hij wel in de tuin dus Jaap heeft het niet van een vreemde. Zelf is hij eerst marinier geweest, 18 maanden New Guinea, 70 kilo heen en 58 kilo toen hij weer terug kwam. Jaap: “Ik heb het er zwaar gehad, maar wat ik daar geleerd heb, heb ik mijn hele leven mee genomen nml. Waarom zou je je druk maken? NIET!” Uiteindelijk kwam hij op de tekenkamer terecht waar ze zetmeelfabieken bouwden in de hele wereld. Dat resulteerde ook in zijn grote hobby schilderen. Vooral dieren, maar ook bloemen en portretten heeft Jaap gemaakt. Hij exposeerde verschillende keren en zijn schilderijen hangen over de hele wereld. Zie: jaapzwaan.nl

Geen boerenkool

Maar nu gaat de meeste tijd toch in de volkstuin zitten. Jaap: “We telen hier alles wat je kunt eten, broccoli, rodekool, bloemkool, spruitkool, maar geen boerenkool daar komt altijd vlieg in en ik gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Rupsen en slakken gaan hun gang maar, ze worden vanzelf oud”. 

Hun tuin ziet er prachtig uit. Appels, peren, bramen, rode en witte frambozen en niet te vergeten een kas vol tomaten, paprika’s, pepertjes enz. teveel om op te noemen. 

Het oogsten van deze rode vruchtgroenten is een taak van Hennie. Jaap is ‘kleurendoof’ zoals hij zelf zegt en ziet het verschil niet tussen rode en groene exemplaren. Maar daar zit de 81-jarige schilder/volkstuinder totaal niet mee.