‘Oude schoolplaten, kent u ze nog?’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Bijna iedereen kent ze nog wel, de schoolplaten die vroeger het klaslokaal sierden: De Noormannen voor Dorestad, Ter kruisvaart of Luther op den Rijksdag te Worms. Zomaar drie voorbeelden uit de serie ‘Schoolplaten voor de Vaderlandsche Geschiedenis’, getekend door Herman Isings. Schoolplaten waar je heerlijk bij kon wegdromen. En wie herinnert zich niet die ene meester, bij wie de klas aan zijn lippen hing, als hij vertelde over de belegering van een middeleeuws kasteel of over de heldendaden van Michiel de Ruyter?

HGMK-lezing op 20 oktober

Naast de bekende geschiedenisschoolplaten zijn er nog veel meer schoolplaten uitgegeven. Voorbeelden daarvan zijn de bekende natuurplaten van Koekkoek en de serie ’t Volle leven.
Maar kent u ook de mooie serie In nieuwe richting van Van Geldorp en Van kind tot moedertaal van Gabrielse?
Theo Kooijman vertelt u er op donderdag 20 oktober meer over en laat u de mooiste schoolplaten zien die er in de afgelopen 150 jaar zijn verschenen. Hij is vanwege zijn onderwijsachtergrond zo’n 10 jaar geleden begonnen met het verzamelen van oude schoolplaten. Inmiddels bezit hij een zeer uitgebreide collectie van enkele honderden exemplaren die betrekking hebben op de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, natuur, leren lezen en opvoedkunde. Een aantal van deze uiterst fraaie schoolplaten is deze avond te bezichtigen.

Huis van Geschiedenis, Noorderwijkweg 2a Beverwijk.
Aanvang 20:00 uur, entree € 5,– (hgmk-leden gratis).

Aanmelden is verplicht via www.hgmk.nl

Afbeelding