Column Blik van Co: Reünie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Enkele weken gelden kreeg ik een uitnodiging voor een reünie van de Regionale Omroep Stichting (ROS). Deze omroep verzorgde vorige eeuw vanuit het oude Pen-gebouw in IJmuiden regionale radio voor de gehele IJmond. Ik heb daar enkele jaren als vrijwilliger sportverslaggeving gedaan. 

Afgelopen zaterdag was het zover. Het is heerlijk weer en ik stap op de fiets naar de studio van SEAPORT FM in IJmuiden waar deze reünie werd gehouden. Bij binnenkomst een hartelijk ontvangst en er worden handen geschud. 

Onder het genot van een bakkie koffie met een gebakje komen langzaam maar zeker de “oude” verhalen los. Als sportverslaggever zijn er zeer veel mooie herinneringen. Het moet om en nabij 1988 geweest zijn. Tijdens het verslaan van de voetbalwedstrijd DEM- Purmersteijn begon het zachtjes te regenen. 

Om geen kortsluiting in mijn zendapparatuur te krijgen rende ik naar de bestuurskamer om een paraplu te halen. Net dat ik uit de bestuurskamer kwam hoorde ik het publiek juichen. Een doelpunt gemist, hoe kan ik dit verkopen aan de luisteraars spookte het door mijn hoofd. 

Een doelpunt gemist, hoe kan ik dit verkopen aan de luisteraars?

Aangekomen bij de zendapparatuur schoot het mij te binnen dat dit doelpunt van DEM alsnog in de uitzending kon worden meegenomen. Aan een groep DEM-supporters, die achter mij stonden, vroeg ik hoe dit doelpunt tot stand was gekomen. Keurig werden mij de details aangereikt en ik vroeg of zij na afloop een pilsje lusten, maar daar moesten ze wel wat voor doen. 

Met de microfoon in de hand loodste ik het al gemaakte doelpunt de uitzending in. Op het moment dat ik riep: “Het is een goal, het is een goal”, juichten deze supporters alsof de wereldcup werd gewonnen. Opeens stond de scheidsrechter voor me: “Wat bent u aan het doen”, vroeg hij mij. Hij had de wedstrijd stilgelegd want hij dacht dat er een opstootje was. 

Na het een en ander uitgelegd te hebben hervatte hij weer de wedstrijd. Het kan niet anders dat er meer verhalen kwamen want een reünie is een bijeenkomst van mensen die in het verleden vaker samen zijn geweest en toen een groep vormden, maar nadien uit elkaar zijn gegaan. Zowel lokale als regionale radio is een onmisbaar fenomeen. Het was een heerlijke middag.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl