Moedige Moeders, een groep van ervaringsdeskundigen

Algemeen
Door het bezoeken van bijeenkomsten van de Moedige moeders helpt het om anders naar verslaving te gaan kijken.
Door het bezoeken van bijeenkomsten van de Moedige moeders helpt het om anders naar verslaving te gaan kijken. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Ervaring steunen de naasten van verslaafde in DORPSHUIS DE MORIAAN te Wijk aan Zee. Sinds juni 2022 zijn de Moedige Moeders in Beverwijk gestart. Naasten weten ons gelukkig al goed te vinden. Deze groep komt bijeen op elke eerste en derde donderdagavond van de maand. Deze meeting begint om 20:00 uur en eindigt om 21:30 uur. 

Naasten van verslaafden, de schaamte voorbij

Tijdens de meeting is er tijd en ruimte om te delen over wat de gevolgen zijn van het verslavingsgedrag en wat dit met de naasten doet. Naasten zijn de moeders, vaders, echtgenoten, broers, zussen en alle mensen in de omgeving van een verslaafde. Moedige Moeders biedt tijdens de bijeenkomsten een veilige plek waar een ieder kan delen zonder dat er een oordeel is en de anonimiteit hoog in het vaandel staat. Naasten van verslaafde is een vergeten groep, een groep die te kampen heeft met stil verdriet wat overschaduwd wordt door schaamte/taboe. 

Deze groep zit in een eenzaam proces. Na eerste deelname van een meeting zien wij al zichtbare opluchting bij de deelnemers van de bijeenkomst. Na ongeveer een half jaar zien wij dat de meeste naasten weer grotendeels in hun eigen kracht komen te staan. 

Erkenning

Wat ‘Moedige Moeders’ regelmatig horen, is: “Na jaren hulpverlening te hebben gehad, ervaren wij nu na een korte tijd al meer resultaat.’’ Dit komt door de erkenning, herkenning en het delen van de ervaringen. Verslaving is een familieziekte. Veel naasten denken dat zij de verslaafde kunnen helpen met de beste bedoeling. Het uiteindelijke resultaat is dat al het helpen geen enkele invloed heeft op het gedrag van de verslaafde. ‘’Onze ervaring is dat als één iemand in een relatie tot de verslaafde er voor kiest om de regie over zijn/haar eigen leven weer terug te krijgen, de cirkel van verslaafd gedrag binnen deze relatie doorbroken wordt. Hierdoor erkend de verslaafde soms eerder zijn eigen verslavingsprobleem en zet daardoor soms zelfs stappen richting de hulpverlening.’’ 

Door het meerdere keren bezoeken van bijeenkomsten van de Moedige moeders helpt het om anders naar verslaving te gaan kijken. Verslaving is een ziekte. Verslaafde gebruiken vaak omdat het leven te zwaar is. Mensen die kampen met een verslaving zijn onder die verslaving erg kwetsbaar maar in gebruik zie je weinig kwetsbaarheid. Door het gebruik ontstaan de problemen zoals: liegen, verzuim van school/werk, niet meer aan de afspraken houden, manipulatie enz. Soms zijn de problemen groter en komen verslaafde regelmatig in de criminaliteit terecht. Mede omdat de ziekte steeds ernstigere vormen aanneemt. 

Herkent u zich door dit artikel of kent u iemand in uw omgeving die met dit probleem te maken heeft kom dan gerust langs bij een meeting van Moedige Moeders Beverwijk. Deze meeting is GRATIS. Ook kunt u ons volgen via Facebook en Instagram. U bent van harte welkom! Moedige Moeders is twee keer per maand aanwezig in dorpshuis de Moriaan te Wijk aan Zee, elke eerste en derde donderdag van de maand tussen 20.00 uur en 21.30 uur. 

Opgeven kan via moedigemoedersbeverwijk@gmail.com maar binnenlopen zonder aanmelding kan natuurlijk ook.

Afbeelding