Sint Maarten: zingen voor Martinus van Tours

Algemeen
Planeet Oxymoron bij Studio O.
Planeet Oxymoron bij Studio O. (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK - De elfde van de elfde, ofwel 11.11, is een aansprekende datum voor velen. In België en andere landen is het een officiële feestdag omdat het einde van de Eerste Wereldoorlog gevierd wordt. In het Zuiden van ons land betekent het de start van het carnaval. Bij ons en omgeving vieren we Sint Maarten. Kinderen tot ongeveer 12 jaar gaan met veelal zelfgemaakte lampions langs de deuren en zingen een liedje in hoop dat ze daarvoor een traktatie krijgen. Vroeger was dat met echte kaarsjes en menig lampion overleefde het niet, vooral als het wat winderig was. Maar dat kan tegenwoordig niet meer, veel te gevaarlijk voor de kids, ook al loopt één van de ouders in 90% van de gevallen mee. Vroeger zag je nooit een ouder op straat. Tsja, tijden veranderen.

door Siem Weterings

In het Aagtendorp in Beverwijk is het elk jaar een gezellig avondje. Ans van den Elzen is al jaren één van de motoren achter dit buurtfeestje. 

Prachtig versierd

De hele stoep voor haar huis is prachtig versierd in Halloween style en ze heeft snoepgoed genoeg voor half Beverwijk. Er lagen ook wat mandarijntjes, maar die zijn niet populair terwijl van oorsprong het toch de bedoeling was om de armen vooral fruit te geven met Sint Maarten en niet de voor tandgaatjes bevordelijke zoetigheden. Zo had de heilige Sint Maarten, Martinus van Tours, het vast niet bedoeld toen hij stierf op 11-11-397. Tsja, tijden veranderen.

Groots uitgepakt

De creatieve ondernemers van Studio O hadden weer groots uitgepakt deze avond. Het terrein was omgetoverd in de planeet Oxymoron. In groepen betraden de kinderen met hun lampions deze prachtige maar kwetsbare planeet. Een grote zon zorgde voor al het leven, echter deze doofde toen de planeet plotseling aangevallen werd door vijandige aliens. Alle kinderen hielpen mee om de boosdoeners te verjagen en toen dit gelukt was ging de zon weer schijnen. Als beloning kreeg iedereen iets lekkers en werd alles weer klaargezet voor de volgende groep. 

Lampionendragers

Het was een groot succes. Honderden lampiondragers en hun begeleiders hebben genoten van deze futuristische ervaring. Dit had je vroeger niet. Tsja, tijden veranderen.

Tenslotte op de terugweg nog even kijken of Sint Maarten al in Binnenduin, de nieuwste woonwijk van Beverwijk, is doorgedrongen. In het zuidelijke deel was het erg stil. Logisch misschien, daar wordt nog volop gebouwd en zijn de toegangswegen erg zanderig. 

Een van de bewoonde villa’s was zeker vergeten snoep in te slaan want alles was aardedonker terwijl je toch duidelijk mensen zag bewegen achter de bank. 

Gelukkig was het rond Annie Palmen wel gezellig in dit kinderrijke gedeelte. Versnaperingen voor de kleintjes en glühwein voor de ouderen. Dat zag je vroeger niet. Tsja, tijden veranderen. Gelukkig wel!