Column Blik van Co: ‘Geen hondenbelasting meer in Beverwijk, nu Heemskerk nog!’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

In navolging van de gemeente Castricum en Uitgeest heeft de raad van Beverwijk verleden week donderdag de hondenbelasting afgeschaft. Al ruim 27 jaar is dit een heet hangijzer geweest tijdens begrotingsvergaderingen van de gemeente Beverwijk. 

De eerste politieke partij die hiermee begon was Gemeentebelangen Beverwijk in 1999. Tientallen moties zijn de afgelopen decennia ingediend om deze belasting de nek om te draaien. Wel werd in 2010 een motie aangenomen voor een hondendrollenstofzuiger. Later werden er hondendrollenvuilnisbakken opgehangen met plasticzak op uit laat plekken. Even een stukje geschiedschrijving. 

In de middeleeuwen werd de hondenbelasting ingevoerd als wegenbelasting. Honden werden voor of onder een kar gespannen om goederen te transporteren. Ook werden er kosten gemaakt voor de bestrijding van hondsdolheid die betaald moest worden. Maar zeg nou zelf. Ziet u nog wel eens een hond voor een karretje lopen? Ik niet! Katten en paarden mogen ongestraft overal hun behoefte doen, omdat zij niet expliciet in de wet zijn genoemd.

Honden waren vroeger veel gebruikte trekdieren binnen de stad en daar plukken nu hondeneigenaren de wrange vruchten van. En laten we ook niet vergeten dat voor veel inwoners hun hond een grote bron van vriendschap, vreugde en gezondheid is. Het houden van een hond voorkomt isolement, het zorgt voor beweging, het gaat eenzaamheid tegen én het zorgt voor extra (sociale) veiligheid. 

Paardenbelasting in plaats van hondenbelasting in Heemskerk

Zal de gemeente Heemskerk ooit zijn hondenbelasting afschaffen? Op hun site staat dat als u in het bezit bent van 1 of meerdere honden, dan moet u hondenbelasting betalen. De hondenbelasting betaalt u per hond. Kosten 92,40 euro per hond. Ook de gemeente Heemskerk voert af en toe een huis-aan-huis controle uit op hondenbezit. Als je door Heemskerk loopt of fiets dan zie je weinig “hondendrollen”. 

Ik moet wel constateren dat de paardendrollen in het dorp Heemskerk duidelijk de boventoon voeren. Er liggen hopen waar je bijna niet overheen kan kijken. Het College van Burgemeester en Wethouders van Heemskerk moet het toch met me eens zijn dat het een goede zaak is om de hondenbelasting af te schaffen en daarvoor in de plaats paardenbelasting in te voeren. 

De hondendrollenstofzuiger van Beverwijk kan dan omgebouwd worden als paardendrollenstofzuiger. 

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl