: Jan Waagmeester in zijn salonnetje in Akerendam.
: Jan Waagmeester in zijn salonnetje in Akerendam. (Foto: Siem Weterings)

Jan Waagmeester, van papiervreter naar aardbei

Algemeen

IJMOND - De leeftijd dat men AOW krijgt schuift weer op. Logisch, we worden nu eenmaal ouder en fitter dan de Neanderthaler van vroeger en anders is het niet meer te betalen. Er zijn mensen die leven naar hun pensioen toe, echter er zijn er steeds meer die daarna nog actief blijven en niet achter de geraniums gaan zitten. Eén van die doenige types is kapper Jan Waagmeester.

door Siem Weterings

Wie kent hem niet? De geboren en getogen Velsen-Noorder die als 15-jarige bij zijn vader in de kappers, annex sigarenzaak kwam werken aan het Stratingplantsoen en klanten heeft in heel IJmond, vooral in Beverwijk en Heemskerk. In 3 jaar avondstudie haalde hij zijn papieren als herenkapper. Alleen, daarna moest hij eerst zijn dienstplicht vervullen. (Nb. jeugdige lezers moeten maar even aan hun opa vragen wat dat inhoudt.) Jan nam zijn kapperskoffer mee en had daar een ‘gouden’ tijd. Voor 1 gulden knipte hij zijn kameraden in het leger en verdiende zo 6800 gulden in zijn diensttijd. Hij leende ook geld uit, hield goed bij aan wie en op betaaldag trok hij die aan hun legerjasje. Ja, het zaken doen zat er al heel vroeg in.

Toen een paar jaar geleden er een appartement vrijkwam in Akerendam hoefde Jan niet lang na te denken. Hij kende het al goed omdat hij klantjes had die hij daar knipte. Dus na 77 jaar emigreerde deze papiervreter, de bijnaam voor Velsen-Noorders, naar Beverwijk en werd dus een import aardbei. In 2018 heeft hij zijn kapsalon met enige weemoed van de hand gedaan, er zat toch een hele lange familiegeschiedenis in. Nu knippen daar Armeniërs en heeft Jan het losgelaten. Sinds begin mei maakt hij gebruik van de kleine, knusse kapperskamer in Nieuw Akerendam en dat bevalt hem erg goed.

Hoogovens

Naast de mannen van Akerendam knipt Jan nog een aantal eigen klanten, een oud directeur van Hoogovens is nog steeds een vaste gast. Alles relaxt, bakkie koffie erbij en natuurlijk veel verhalen vertellen. Op de vraag of hij ook dames kapt: “Ik heb altijd alleen mannen geknipt, die zijn veel gezelliger. Beetje kletsen over vroeger, voetbal, vrouwen en moppen vertellen. Vrouwen zijn veel te serieus”. En alsof de duvel er mee speelt, als Jan dit zegt, zingt Bob Marley op de achtergrond: ‘No woman, no cry’.

Jan Waagmeester wordt volgend jaar 80 en dan zit hij 65 jaar in het vak. Hij woont boven de ‘zaak’ en is een zeer tevreden en blij mens. Hij voelt zich als een gemoedelijke vis in het water. Dinsdag en woensdag zijn de ‘werkdagen’. Maandag en donderdag zijn voor de sport en vrijdags kan je hem meestal in de sauna vinden. En in het weekend voetbal waar hij al ruim 70 jaar lid van is. Voor de bewoners van Akerendam wordt veel georganiseerd, maar daar heeft Jan het te druk voor, behalve dan voor het Happy Hour en de wijnproeverij. Daar maakt hij tijd voor want gezelligheid boven alles.

Afbeelding
Programma Gluren bij de Buren 2023 bekend: Genieten van lokale amateurkunst! Algemeen 26 jan, 12:30
Afbeelding
Column Blik van Co: 'Lachoefeningen' Algemeen 26 jan, 12:30
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Burgemeester Dales leest voor op De Plataan in Velsen-Noord Algemeen 25 jan, 21:36
Afbeelding
Kindervoorstelling van Circus Roos en Eddie Algemeen 25 jan, 20:08
Afbeelding
Buurtsoep in Siggy Theater Beverwijk Algemeen 25 jan, 20:05
Afbeelding
Schuif aan bij de Leestafel in Huize van de Nouweland Algemeen 24 jan, 23:32
Afbeelding
Burgemeester Smit bezoekt 100-jarige Jan Bruins: 'Altijd genieten van het leven' Algemeen 24 jan, 23:24
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:03
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Afbeelding
Iedere scootmobielgebruiker veilig uit en veilig thuis Algemeen 23 jan, 15:34
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Beverwijk

Op Rodi Beverwijk volg je het laatste nieuws uit Beverwijk. Rodi Beverwijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Beverwijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Beverwijk in je mailbox.