Jan Waagmeester, van papiervreter naar aardbei

Algemeen
: Jan Waagmeester in zijn salonnetje in Akerendam.
: Jan Waagmeester in zijn salonnetje in Akerendam. (Foto: Siem Weterings)

IJMOND - De leeftijd dat men AOW krijgt schuift weer op. Logisch, we worden nu eenmaal ouder en fitter dan de Neanderthaler van vroeger en anders is het niet meer te betalen. Er zijn mensen die leven naar hun pensioen toe, echter er zijn er steeds meer die daarna nog actief blijven en niet achter de geraniums gaan zitten. Eén van die doenige types is kapper Jan Waagmeester.

door Siem Weterings

Wie kent hem niet? De geboren en getogen Velsen-Noorder die als 15-jarige bij zijn vader in de kappers, annex sigarenzaak kwam werken aan het Stratingplantsoen en klanten heeft in heel IJmond, vooral in Beverwijk en Heemskerk. In 3 jaar avondstudie haalde hij zijn papieren als herenkapper. Alleen, daarna moest hij eerst zijn dienstplicht vervullen. (Nb. jeugdige lezers moeten maar even aan hun opa vragen wat dat inhoudt.) Jan nam zijn kapperskoffer mee en had daar een ‘gouden’ tijd. Voor 1 gulden knipte hij zijn kameraden in het leger en verdiende zo 6800 gulden in zijn diensttijd. Hij leende ook geld uit, hield goed bij aan wie en op betaaldag trok hij die aan hun legerjasje. Ja, het zaken doen zat er al heel vroeg in.

Toen een paar jaar geleden er een appartement vrijkwam in Akerendam hoefde Jan niet lang na te denken. Hij kende het al goed omdat hij klantjes had die hij daar knipte. Dus na 77 jaar emigreerde deze papiervreter, de bijnaam voor Velsen-Noorders, naar Beverwijk en werd dus een import aardbei. In 2018 heeft hij zijn kapsalon met enige weemoed van de hand gedaan, er zat toch een hele lange familiegeschiedenis in. Nu knippen daar Armeniërs en heeft Jan het losgelaten. Sinds begin mei maakt hij gebruik van de kleine, knusse kapperskamer in Nieuw Akerendam en dat bevalt hem erg goed.

Hoogovens

Naast de mannen van Akerendam knipt Jan nog een aantal eigen klanten, een oud directeur van Hoogovens is nog steeds een vaste gast. Alles relaxt, bakkie koffie erbij en natuurlijk veel verhalen vertellen. Op de vraag of hij ook dames kapt: “Ik heb altijd alleen mannen geknipt, die zijn veel gezelliger. Beetje kletsen over vroeger, voetbal, vrouwen en moppen vertellen. Vrouwen zijn veel te serieus”. En alsof de duvel er mee speelt, als Jan dit zegt, zingt Bob Marley op de achtergrond: ‘No woman, no cry’.

Jan Waagmeester wordt volgend jaar 80 en dan zit hij 65 jaar in het vak. Hij woont boven de ‘zaak’ en is een zeer tevreden en blij mens. Hij voelt zich als een gemoedelijke vis in het water. Dinsdag en woensdag zijn de ‘werkdagen’. Maandag en donderdag zijn voor de sport en vrijdags kan je hem meestal in de sauna vinden. En in het weekend voetbal waar hij al ruim 70 jaar lid van is. Voor de bewoners van Akerendam wordt veel georganiseerd, maar daar heeft Jan het te druk voor, behalve dan voor het Happy Hour en de wijnproeverij. Daar maakt hij tijd voor want gezelligheid boven alles.