Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Drinkwaterbedrijf PWN stelt nieuwe tarieven vast: ; Drinkwater wordt duurder’

Algemeen

IJMOND - Het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf PWN heeft haar nieuwe drinkwatertarieven vastgesteld. Vanaf 1 januari 2023 betaalt een consument 1,73 euro per duizend liter drinkwater en 71,26 euro vastrecht per jaar (inclusief 9 procent btw en exclusief belasting op leidingwater). Dit betekent dat de waterrekening voor een gemiddeld huishouden met zo’n 48 euro per jaar stijgt.

De prijs van drinkwater stijgt door flink hogere kosten voor energie, grondstoffen en materialen. Energie is nodig voor onder meer het zuiveren en verdelen van drinkwater. Daarnaast investeert PWN de komende jaren flink in haar productielocaties en infrastructuur. Dit doet het Noord-Hollandse drinkwaterbedrijf om de kwaliteit en de beschikbaarheid van drinkwater in de toekomst te kunnen garanderen. Denk daarbij aan investeringen in uitbreiding van capaciteit en in het onderhoud van het leidingnet. 

‘Uitzonderlijke stijging’ 

Het drinkwatertarief voor consumenten stijgt in 2023 met 24,8 procent. “We realiseren ons dat deze uitzonderlijke stijging van de prijs van drinkwater impact heeft op onze klanten. Zeker in een tijd dat ook andere kosten oplopen”, aldus Tanja Kroonenberg, concern controller bij PWN. “Toch is deze tariefswijziging noodzakelijk. Ook PWN heeft te maken met hogere kosten voor energie, grondstoffen en materialen. En om nu en in de toekomst voor drinkwater van goede kwaliteit te kunnen blijven zorgen, zijn deze hogere kosten niet te voorkomen. Uiteraard doen we als bedrijf wat we kunnen om de kosten te drukken.’’

Kroonenberg vervolgt: ‘’We hebben geen winstoogmerk en gebruiken het resultaat om de investeringen te financieren die nodig zijn om de leveringszekerheid te borgen. Ook leggen we aan de toezichthouder verantwoording af over hoe we onze tarieven berekenen. We hopen daarnaast dat klanten beseffen dat de vanzelfsprekendheid waarmee wij Nederlanders de kraan opendraaien, in scherp contrast staat met de uitdagingen waar wij als drinkwaterbedrijf voor staan. Als we allemaal bewuster omgaan met ons water, zorgen we samen voor genoeg drinkwater voor nu én later.” 

Grip houden

Om klanten te helpen grip te houden op hun drinkwaterfactuur biedt PWN verschillende mogelijkheden. Zo kan het termijnbedrag worden aangepast en kan bij automatische incasso gekozen worden uit verschillende incassodatums. Alle opties en adviezen zijn te vinden op www.pwn.nl/tarieven. Daarnaast adviseert PWN in het algemeen om bewust om te gaan met drinkwater. 

Tips om water te besparen zijn te vinden op www.pwn.nl/elke-druppel-telt. Betrouwbaar drinkwater Jaarlijks levert PWN ruim 110 miljard liter drinkwater aan meer dan 800.000 consumenten, bedrijven en instellingen. Dit gebeurt via een drinkwaterleidingnet van ruim 10.000 kilometer lang, ongeveer een kwart van de omtrek van de wereld. Zo’n 650 medewerkers zorgen er samen dagelijks voor dat de klanten van PWN altijd en overal kunnen rekenen op betrouwbaar drinkwater. Kijk op www.pwn.nl/tarieven voor het volledige tarievenoverzicht en onze waterbesparingstips.

Afbeelding
Lenna is gewend aan een koud huis: 'Bij anderen is het bloedheet' Duurzaam 7 feb, 16:30
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
OBS De Zeester wecyclet een certificaat en verjaardagscadeautjes bij elkaar! Algemeen 6 feb, 21:18
Afbeelding
Aircraft Recovery Group bij HGMK Algemeen 6 feb, 21:15
Afbeelding
Open dag bij Horizon College in Alkmaar, Heerhugowaard, Purmerend en Hoorn Algemeen 6 feb, 10:00
Afbeelding
Geslaagde eerste editie Gluren bij de Buren in Beverwijk: 'Veel huiskamers waren stampvol!' Algemeen 5 feb, 23:54
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07
Afbeelding
75.000 euro voor warme kamers in Noord-Holland Algemeen 3 feb, 13:00
Afbeelding
Subaru BeachBattle: Nederlands kampioenschap MTB Strandrace 2023 in Wijk aan Zee Algemeen 3 feb, 00:05
Afbeelding
Originele Valentijnsdag-cadeaus? 4 x zo maak je dit jaar écht indruk Algemeen 2 feb, 15:32
Afbeelding
Geslaagd schaaktoernooi met verdiende winnaar Algemeen 2 feb, 14:30
Afbeelding
Toradoshi judoka's naar NK Algemeen 2 feb, 13:30
Afbeelding
Jacco Tuijn observeert scherp en heeft oog voor detail: Fototentoonstelling in Heliomare Algemeen 2 feb, 13:00
Afbeelding
Column Blik van Co: 'Opruiing over Tata Steel blijft maar doorgaan' Algemeen 1 feb, 18:30
Afbeelding
Beverwijkse bewoners vragen om verkeersveiligheid Algemeen 1 feb, 17:55
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Beverwijk

Op Rodi Beverwijk volg je het laatste nieuws uit Beverwijk. Rodi Beverwijk informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Beverwijk

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Beverwijk in je mailbox.