Wijk aan Duin is Huis van de Wijk al vijftig jaar

Algemeen
Voorzitter Kellenaar overhandigt wethouder Dorenbos (rechts) het 1ste exemplaar.
Voorzitter Kellenaar overhandigt wethouder Dorenbos (rechts) het 1ste exemplaar. (Foto: Siem Weterings)

BEVERWIJK - Als je in Beverwijk woont en nog nooit van buurthuis Wijk aan Duin gehoord heb, dan ben je geen echte Wijker of je hebt je 50 jaar onder een steen gelegen. Zolang bestaat het het al aan de Wilgenhoflaan. Afgelopen zaterdag werd dit heuglijke jubileum gevierd met iedereen die het buurthuis een warm hart toedraagt. Veel oud- medewerkers, vrijwilligers en bezoekers kwamen langs om vooral oude verhalen op te halen. Het leek wel een reünie.

door Siem Weterings

Wethouder Dorenbos ontvangt jubileumboekje

Na het mooie openingslied van de Wijkerstraatband was het de beurt aan voorzitter Kellenaar om het eerste exemplaar van het jubileumboekje uit te reiken aan wethouder Dorenbos die vroeger ook zelf vrijwilliger is geweest in het buurthuis. Dit boekje, mooi samengesteld door Raimond Bos, bevat interviews met 10 personen die de afgelopen 50 jaar nauw betrokken zijn geweest bij Wijk aan Duin. 

Topvrijwilliger

Ook werd even stil gestaan bij top-vrijwilliger Vincent Senent die het gezicht van het buurthuis was tot hij in 2019 overleed. Na de toespraken kon het feestje weer hervat worden met René Lust achter de knoppen voor de muziek. Zijn wildeTurbo-2000-haren mag hij dan verloren hebben, hij weet nog steeds de mensen op de vloer te krijgen. De catering van Sjeff was uitstekend.

‘Een sociale ontmoetingsplek voor iedereen in Beverwijk’

Eén van de medewerkers van het eerste uur is Hes Lagrand. Begonnen als sportdocent in het eerste buurthuisje van de IJmond, Het Groene Huis. Naast deze algemene instantie was er ook nog het katholieke jongerenwerk, de Uitwijk. Onder druk van de gemeente zijn deze in 1972 samengegaan als buurthuis Wijk aan Duin.

Buurthuisleider

Hes voor sport en recreatie, Atie van ’t Wout voor het creatieve gedeelte en Henk Brink als buurthuisleider. Hes Lagrand: “We hadden toen een top bestuur, maar zonder de bezielende leiding van Henk Brink zou het buurthuis nooit geworden zijn zoals het nu is, een sociale ontmoetingsplek voor iedereen in Beverwijk.” 

Wijk aan Duin valt onder Welzijn Beverwijk. 

Bestuurder Nora Azarkan: “Het is een plek waar je kind, puber en volwassen mag zijn. Waar je mensen kunt helpen, waar je geholpen wordt, waar je activiteiten bijwoont en/of organiseert. Kortom, het is een plek waar je jezelf kunt zijn. De mooie tuin eromheen, gedragen door buurtbewoners en vrijwilligers, maakt het plaatje compleet.”

Ook voor dit buurthuis geldt wat voor veel verenigingen opgaat: zonder vrijwilligers draait het niet. 

Ondanks de vele bezuinigingen in de loop der jaren is Wijk aan Duin nog steeds een begrip in Beverwijk. Het is niet meer het buurthuis van 50 jaar geleden, het is met de tijd mee gegaan. 

En het is allang geen ‘buurt’ huis meer, het is een ontmoetingsplek voor heel Beverwijk en zelfs van daarbuiten. Het is nu Het Huis van de Wijk.