Burgemeester Smit bezoekt 100-jarige Jan Bruins: ‘Altijd genieten van het leven’

Algemeen
Felicitaties van Burgemeester Smit aan de honderdjarige.
Felicitaties van Burgemeester Smit aan de honderdjarige. (Foto: Co Backer)

BEVERWIJK - Burgemeester Smit van Beverwijk heeft een bezoek gebracht aan de honderd jarige Jan Bruins in Huis ter Wijck. Daarmee is hij de oudste inwoner van Beverwijk. De heer Bruins heeft in zijn leven heel veel gereisd. ‘’Ik heb altijd genoten van het leven’’, zegt hij met glimlach.

door Co Backer

De heer Bruins is geboren op 23 januari 1923 in Kampen. Hij groeit op in een groot gezin: 4 volle broers en 2 zussen. Daarbij zijn er uit eerdere relaties van beide ouders ook nog een aantal half broers en zussen. Als hij ongeveer 1 jaar oud is, verhuist het gezin naar Zaandam. Tijdens de oorlog sluit Jan zich aan bij het Zaans verzet, waar hij later veel spannende verhalen over weet te vertellen. 

Na de oorlog ontmoet hij An Eigendorp en in 1946 trouwen ze. Zij komt uit Beverwijk en na hun huwelijk trekken ze in bij de moeder van An, in de Meester van Lingenlaan. Een eerste kindje wordt geboren, een meisje. Helaas overlijdt ze na een aantal dagen. Daarna krijgen ze nog 2 kinderen; een zoon en een dochter. 

De heer Bruins vindt werk op de Hoogovens, bij de terreinbewaking. Al snel werkt hij zich daar op als ploegcommandant. In 1958 verhuizen ze naar de Tappenbeckstraat in Wijk aan Zee, waar ze uiteindelijk 58 jaar zullen wonen. Hij is een handige klusjesman, in en rondom huis doet hij werkelijk alles zelf. In de tuin bouwt hij zelfs een zomerhuis, wat eerst een aantal jaren wordt verhuurd maar uiteindelijk wordt omgetoverd tot een extra verblijf, meestal gebruikt voor verjaardagen. 

De heer Bruins kan van kinds af aan al mooi tekenen, later maakt hij schilderijen met waterverf en het zomerhuis lijkt dan wel een atelier waar alle kunstwerken worden tentoongesteld. In 1971 wordt hij bevorderd tot hoofd van de bewakingsdienst en dat doet hij met strakke hand want wanneer hij uitrijdt van kantoor, worden alle bewakingsposten op het terrein telefonisch ingeseind met de code ‘de beer is los’. 

In 1984 gaat hij met vervroegd pensioen, zodat hij meer kan genieten van zijn grote hobby; varen met zijn boot in Uitgeest en genieten Jan en zijn vrouw An van het maken van vele verre reizen. 

In 2015, op bijna 92-jarige leeftijd, ondergaat de heer Bruins een openhartoperatie, waar hij tot verbazing van alle artsen wonderbaarlijk snel van geneest. Omdat de gezondheid van zijn vrouw achteruit gaat, verhuizen ze eind 2016 naar Huis ter Wijck. Daar genieten ze nog een tijd samen, maar helaas overlijdt zijn vrouw in april 2020. Dat geeft een enorme klap, maar zoals hij bij alle tegenslagen in zijn leven, kan hij ook nu nog steeds de mooie dingen in het leven zien en daar van genieten. Hij heeft uitgekeken naar zijn 100e verjaardag en heeft altijd geroepen dat hij dan een groot feest zal geven. Die 100ste verjaardag heeft hij afgelopen maandag 23 januari 2023 ook daadwerkelijk bereikt en dit dan zondag 22 januari 2023 gevierd met zijn kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en naaste familie.