Column Blik van Co: ‘Lachoefeningen’

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Dennis Mantz)

Als je over straat loopt en op een willekeurig moment eens om u heen kijkt, observeer de gezichten dan eens. Het overgrote deel van de mensen kijkt nukkig. Dit deed me denken aan een ontmoeting die ik enkele weken geleden heb gehad en die ik u niet wil onthouden. 

Fluitend liep ik mijn therapeutisch rondje en ineens hoor ik achter mij: “Meneer van de columns, u kunt wel lid worden van onze lachclub”, sprak een mevrouw van middelbare leeftijd mij aan. “Wat is dat een lachclub, u maakt zeker een geintje”, antwoorde ik haar.

 Dit had ik nooit moeten zeggen. Op vol volume, ze dacht zeker dat ik doof was, begint ze mij uit te leggen wat een lachclub is: “Wij doen lachoefeningen die kunt u thuis doen, maar ook in een groep bij onze lachclub. Lachen is vergelijkbaar met sporten: je traint je lachspieren, je bouwt lachconditie op, je ontspant, je ademt dieper. Lachen kan zelfs zo intensief zijn, dat je buiten adem raakt, dubbel slaat, slap wordt, spierpijn krijgt, in je broek plast...”, vertelt ze enthousiast. 

Maar ze ratelt verder: “ Begin met wat eenvoudige oefeningen en bouw het lachen langzaam op. Afwisseling is bovendien belangrijk. Wissel daarom de manier en het soort van lachen af. Gebruik een glimlach, een brede lach, een bulderlach en als u zin heeft probeer dan één of meerdere van deze lachoefeningen uit”. Ze noemt enkele lachoefening die ik thuis zou kunnen doen, zoals tweede mond lach, drukke agendalach, ik heb pijnlach, de slappe lach en de kledingschudlach.

Gebruik een glimlach, een brede lach, een bulderlach

Voordat ik kon vragen wat deze kleding schud lach voorstelt begint ze met apathische bewegingen die Circus Tony Boltini waardig zijn. Ze schud een lach uit haar mouw met een “haaaaa”-klank. Daarna schud ze een lach uit de andere mouw met een “hoooo”-klank. Dan schud ze een lach uit haar rechterbroekspijp met een “hiiiiiii”-klank en uit haar linker broekspijp met een “heeee-klank”. 

Haar voorstelling was ten einde, tijd om een vraag te stellen. “ Welke klank krijgt je als je zowel je linkermouw als je rechterbroekspijp tegelijkertijd schudt.” Deze vraag had ik beter niet kunnen stellen want die blik van haar sprak boekdelen: nukkig.

Co Backer

jalbacker741@telfort.nl