Ouderwets schaakweekend in Wijk aan Zee

Algemeen
Onder leiding van wereldkampioen Magnus Carlsen zijn er 2 teams samengesteld samen met Telstarspelers.
Onder leiding van wereldkampioen Magnus Carlsen zijn er 2 teams samengesteld samen met Telstarspelers. (Foto: Siem Weterings)

WIJK AAN ZEE - Wow! Wat fantastisch was het afgelopen weekend bij het Tata Steel Schaaktoernooi. Eindelijk was het prima weer en dat was te merken. Zo’n 4000 bezoekers hebben op zaterdag en zondag het Tata Steel Chess Festival bezocht en genoten van alle activiteiten en wat Wijk aan Zee te bieden heeft. Er waren Kids of Steel Games waarbij zo’n 300 kinderen een medaille hebben gekregen door aan 3 onderdelen mee te doen. Er was een druk bezochte schaatsbaan en overal in het dorp kwam je prachtig geschminkte kinderen tegen. En natuurlijk kon er op veel plaatsen geschaakt worden.

door Siem Weterings

Het mooie weer was waarschijnlijk de oorzaak dat het top druk was bij de grootmeesters in dorpshuis De Moriaan. En dat het laatste toegankelijke toernooi zo’n 3 jaar geleden was droeg er natuurlijk ook aan bij. 

Druk

Zaterdag moesten we al even de deuren sluiten omdat het te druk werd in de zaal, maar gelukkig duurde dat niet al te lang, de loop kwam er redelijk in. Zondag was het nog veel drukker. Al kort na de start van de wedstrijden om 14:00 uur moesten de deuren dicht, wachttijden liepen op tot ruim een half uur en dat bleef lange tijd zo. Het was wel droog maar erg fris dus een aantal potentiële bezoekers zocht in de tussentijd een warm plekje met hete chocomel op. Later werd het beter en kon je weer bijna meteen doorlopen. Als je je geregistreerd had natuurlijk. De meeste schaakliefhebbers hadden dit gedaan, vooral ouderen hadden hier moeite mee. Die werden dan door ons geholpen zodat ze toch een kijkje konden nemen.

Rustdag

De eerste rustdag van de Masters op woensdag was wederom een succes. Een aantal grootmeesters kwam de traditie voortzetten door in het Telstar stadion een balletje te trappen. Onder leiding van (nog) wereldkampioen Magnus Carlsen (MC), een fervent voetballiefhebber, werden er 2 teams samengesteld samen met Telstarspelers. 

Ruim 100 kinderen deden mee aan een schaaksimultaan met o.a. voormalig grootmeester Hans Böhm

Ze speelden 2 x 30 minuten en MC liet zien dat hij niet alleen kan schaken, hij scoorde 2 keer en ook nummer 2 van de wereld de Chinees Ding Liren schoot een penalty onhoudbaar in. Daar kan Oranje een voorbeeld aan nemen. Terwijl de voetballers in een miezerig weertje weer tot remise kwamen, 3-3, deden ruim 100 kinderen mee aan een schaaksimultaan met o.a. Hans Böhm. Ook dit was een zeer geslaagde middag met veel enthousiast schakende jongeren.

De Moriaan

Donderdag waren er veel simultaan wedstrijden in De Moriaan o.a. met kinderen van Heliomare, want het was een rustdag voor Chalengers en amateurs. Maar niet voor de Masters die de 5de ronde moesten spelen in de Johan Cruijff ArenA. Ik ben zo’n beetje de vaste chauffeur van het MC-team dus voor de 2de keer mocht ik ze in de door een sponsor beschikbaar gestelde Jaguar naar Ajax rijden. Prachtige locatie en zeer geslaagde dag met ruim 1400 bezoekers. Niet voor Magnus, want hij verloor en wilde na de wedstrijd weer snel naar Wijk aan Zee. Dat kan je aan mij wel overlaten.

We gaan ons opmaken voor het eindspel dit weekend. Kom gerust langs, maar registreer je via tatasteelchess.com Visitors info. Dan bespaar je ons veel tijd en kan iedereen een kijkje nemen.

(Deel 3, deel 1,2 en ander nieuws altijd te vinden in de e-paper op rodi.nl)